Illegitim – VR-színházi előadást mutatnak be Kolozsváron

A virtuális valóság és a színpadi valóság ötvözésével kísérletezik a Kolozsvári Állami Magyar Színház az Illegitim című stúdiószínpadi előadásában.

Az Adrian Sitaru által rendezett előadás a tavaly meghirdetett sorozatuk első produkciója, amelyben filmrendezőket kérnek fel színházi rendezésre. A román filmrendező által színpadra vitt Illegitim nem a rendező azonos című filmjének a színpadi változata. 

ilegitim_film_bi-0028.jpgAz előzetesen elkészített film felvétele (forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

Adrian Sitaru elmondta: a színpadi történet voltaképpen a 2016-ban bemutatott film első negyedórás jelenetének a továbbfejlesztett változata. Ebben egy nőgyógyász orvos családja és barátaik vasárnapi ebédjét zavarja meg egy nő, aki azzal vádolja az orvost, hogy a Securitatétól kapta lakását a kommunista politikai rendőrségnek tett szolgálataiért. A hölgy szerint a Securitate a családjától elvett lakással hálálta meg, hogy az orvos besúgta azokat a nőket, akik terhességmegszakítást hajtattak végre abban a korban, amikor törvény tiltotta az abortuszt.

Az alkotók meglátása szerint az előadás abban teljesen újszerű, hogy halszemoptikával már elkészítették a produkció felvételét, és a néző egy időben kapja az előadás VR-szemüvegen (virtuális valóságot mutató szemüvegen) követhető változatát és a színpadi változatot. A néző maga döntheti el, hogy a VR-szemüvegen keresztül nézi az előadást, és a fejét jobbra vagy balra fordítva a virtuális kép egyik vagy másik részletére fókuszál, vagy leveszi a szemüveget, és a színpadon más díszletek között mozgó és beszélő színészeket követi.

Tompa Gábor, a teátrum igazgatója arról beszélt, hogy az előadás „világpremier. Ezt a módszert még sehol nem próbálták ki”.

ilegitim_pressconf_bi-1540.jpgTompa Gábor igazgató és Adrian Sitaru rendező az előadás sajtótájékoztatóján

Adrian Sitaru úgy véli, hogy kinek-kinek a világlátása annak a tükre, hogy az esze miként manipulálja a tudatát. Számára pedig az volt a kérdés, hogy a mindennapi életet miképpen befolyásolja az önámítás, az önbecsapás, mely szerinte VR-szemüveg nélkül is megtörténik.

Az előadásban résztvevő színészek elmondása szerint a próbafolyamat alatt egyszerre volt alkalmuk színházi és filmes eszközökkel dolgozni, megtapasztalni a természetes és egyszerű játékmód és a szigorú pontosság együttesét.

Az előadás szereplői: Bács Miklós, Sinkó Ferenc, Pethő Anikó, Buzási András, Jerovszky Tímea / Imre Éva, Kali Andrea / Tordai Tekla, Györgyjakab Enikő, Marosán Csaba. Díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu. Operatőr: Adrian Silișteanu, vizuális effektek: Digital Apes, VR support: OroBlade. Dramaturg: Csép Zoltán, rendezőasszisztens: Molnár Levente.

(Forrás: MTI)