Önmagukról mondanak egy különös mesét Gyergyószentmiklóson

A Hideg című előadás a Figura Stúdió Színházban a gyergyószentmiklósi hidegből inspirálódva mond el “négy valótlan történetet”.

A Hideg – melynek alcíme: Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról – egy olyan előadás, melynek négy melankolikus, komikus és rejtélyes történetében önmagukra ismerhetnek a gyergyószentmiklósiak. Megtudhatjuk például a hokipálya és a gyergyói hokicsapat történetét. Mindezt az utcalámpák fényében. Kiderül, milyen egy különös találkozás mínusz 50 fokban, és feltehetjük a kérdést: Csíkszeredában vagy Gyergyószentmiklóson van hidegebb? Az előadás szól még rejtélyes eltűnésekről, borvízforrásokról és végtelen krumpliföldekről. És közben felbukkan az örök fiatalság titkát jelentő kék fény is. A produkció nem sorolható be a klasszikus műfaji kategóriákba, de tartalmaz borzalmakat, szerelmet, rejtélyt... és egy kis sci-fit is. 

hideg_jakab_lorant.jpgHideg - próbafotó (fotók: Jakab Lóránt)

A Hideg egy Gyergyószentmiklósról szóló áldokumentarista írás. A darab szereplői soha nem léteztek, a történetek is a fantázia szüleményei. Az egyetlen létező tény, hogy Gyergyószentmiklóson nagyon hideg van. Amikor beköszöntenek a hosszú, fagyos téli éjszakák és köd borítja a várost, az emberek behúzódnak otthonaikba és meséket találnak ki. Mert így gyorsabban telik az idő. Mert így elszökhetnek kis időre egy más világba. Meglehet, egyszerűen csak azért mesélnek, mert így kevésbé magányosak. A Hideg arról az igényünkről szól, hogy mesélhessünk és meséket hallhassunk” – mondta Elise Wilk, a darab szerzője.

Nem létezik város történetek és történelem nélkül. Nem létezik város szerelem, magány, vagy humor nélkül és minden városban történnek bűncselekmények is. Nem csak dokumentumfilmekből, vagy hírekből érthetünk meg egy közösséget. A kitalált történeteink is rólunk beszélnek. Nem valóságos statisztikai adatok által, hanem a hely hangulatán keresztül. Hogy miért Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról? Talán azért, mert itt másképp villan a fény” – mesélte Leta Popescu, az előadás rendezője. 

hideg3_jakab_lorant.jpgHideg - próbafotó

Az előadás szereplői: Bartha Boróka, Boros Mária, Faragó Zénó, Kolozsi Borsos Gábor, Máthé Annamária, Moșu Norbert-László, Tamás Boglár és Vajda Gyöngyvér. A díszletek és a jelmezek Török Réka munkái, a zenét Bocsárdi Magor jegyzi.

A Hideg a február 18-ai előbemutatót követően február 19-én és március 2-án látható Gyergyószentmiklóson. Mindhárom alkalommal este 7 órától.

(Forrás: Figura Stúdió Színház)

süti beállítások módosítása