Hevér Gábor századszor volt miniszterelnök az Átriumban

Tegnap érkezett el századik előadásához Antony Jay és Jonathan Lynn válságkomédiájának, az Igenis, miniszterelnök úr!-nak a magyar változata.

Az előadást 2013 novemberében mutatták be az Átriumban, Znamenák István rendezésében. Az ünnepi alkalomból egy napilap alakú műsorfüzet jelenik meg az előadáshoz, illetve egy kisfilm is készül, amelyben a produkció szereplői Hevér Gábor, Alföldi Róbert, Ficza István, Szatory Dávid, Parti Nóra, Némedi Árpád és Marton Róbert – mesélnek a száz előadás alatt összegyűlt élményeikről.

A 2015-ös szegedi THEALTER közönségdíját elnyerő előadás a bemutatása óta folyamatosan repertoáron szerepel, és több más vidéki városban – például Kecskeméten, Komlón, Pakson, Budaörsön, Gödöllőn –, illetve a határon túl Aradon is láthatta a közönség. Az előadás a BBC világsikerű, 1980-as évekbeli tévésorozata alapján készült, amelynek szerzői 2010-ben készítették el a színpadi változatot. 

igenis_ok.jpgHevér Gábor és Alföldi Róbert az Igenis, miniszterelnök úr! előadásában (fotó: Puska Judit / Kultúrbrigád)

A magyar változat némileg alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz, legutóbb 2016-ban változott nagyobb mértékben. „Legutóbb a Brexit hatására alaposan át kellett írni a szövegkönyvet. Eredetileg arról van szó a darabban, hogy Anglia majdnem belesodródik abba, hogy csatlakozzon az euróövezethez. Kezdetben volt némi vitánk arról, hogy fontos-e az előadás szempontjából, hogy naprakészek legyünk. Az új változat szerint a mai elképzelt Angliában vagyunk, ahol már napirenden van az ország Európai Unióból való kilépése” – mondja a miniszterelnököt, Jim Hackert alakító Hevér Gábor, hozzátéve, hogy korábban sem ő, sem a kabinetfőnök Sir Humphrey Applebyt alakító Alföldi Róbert nem játszott hasonló műfajú előadásban.

Ebben az előadásban különösen fontos a pontosság, sőt a műfajon belüli pontosság, máskülönben nem működik. Itt aztán nincs mese, tényleg abban a ritmusban kell mondani, amiben elsül a poén, ha nem jó ritmusban érkezik, akkor oda az egész. Tényleg úgy kell kicsit felhajlítani a mondat végét, hogy a partner lecsapja. Szöveg fent, poén lent. Ez egy interaktív műfaj, ami a nézők reagálására épül” – mondja a színész.

Az Igenis, miniszterelnök úr! legközelebb március 7-én és 9-én, valamint április 12-én és 14-én is látható az Átrium műsorán.

(Forrás: Átrium)

süti beállítások módosítása