A nap fotója – a múlttal való szembenézésről

A Forte Társulat Thomas Bernhard szövegeiből és Horváth Csaba rendezésében állította színpadra legújabb bemutatóját.

A Forte Társulat új bemutatójában Horváth Csaba koreográfus, rendező ezúttal a felső-ausztriai uradalmak titkait, a vidékies, mégis gazdag birtokok hátterében megbújó komoly vétkeket kutatja – Thomas Bernhard, az osztrák irodalom nagymesterének szövegein keresztül. A Vaterland című előadás nem törekszik időrendi sorrendek felállítására, vagy akár egy adott történet elmesélésére. A darab sokkal inkább a szembenézés gesztusát választja, az állásfoglalásra késztető, fájdalmas témákat feszegető bernhardi univerzum tükrében. 

_tgp0584photoshop.jpgFöldeáki Nóra az előadásban (fotók: Toldy Gábor)

Egy család készül itt az öngyilkos családfő temetésére, különféle vendégek érkeznek a szomorú eseményre. A ház mögötti tisztáson lengyel munkaszolgálatosok tömegsírja található – az SS lőtte őket halomra a második világháború idején. Az említett udvarház vigalomháznak nevezett különálló kis épületében van felravatalozva az elhunyt apa, itt rejtőzött el a két tucat lengyel munkaszolgálatos annak idején, a család tagjai itt készítenek nyaranta különböző színházi előadásokat. Ebbe a miliőbe érkezik az olasz férfi, aki szimbolikus alak, térben a többiek felett áll, hiszen egy toronyszobából szemléli az udvarházban zajló történéseket, titkokat, a temetésre való készülődést, s nem mellesleg Bartók vonósnégyeseit hallgatja.

A Vaterland  Rácz Attila szövegmontázsát használja fel. A nemrég díjat kapott Antal Csaba díszletének legmarkánsabb jellemzője az absztrakt építkezés: a színpad közepén egy manuálisan forgatható térelem uralja majd a teret. A tiroli vadásztáncok világát megidéző koreográfiában csontok és emlékek kerülnek felszínre. A jelmezterveket Benedek Mari készítette, dramaturgként Rácz Attila segíti a rendező-koreográfus, Horváth Csaba munkáját. 

                 Toldy Gábor előadásfotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

Az előadás szereplői: Andrássy Máté, Barna Lilla, Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Kádas József, Molnár G. Nóra, Nagy Norbert, Pallag Márton és Widder Kristóf.

Vaterlandot február 23-án mutatták be a Trafóban.

Kapcsolódó cikkek

Milyen bemutatókat ajánlunk a héten

süti beállítások módosítása