Aki a Pokolgép frontembereként Jézust énekelt a Madáchban

Tóth Attila rockénekesként került a színház közelébe, de már eljátszotta a Jézus Krisztus Szupersztár és A nyomorultak főszerepét is. Az Art@go interjúja.

Tóth Attila 2010 óta a Pokolgép énekese. Az M1 Társulat című tehetségkutató műsorában tűnt fel 2007-2008-ban, ahol az akkor huszonöt éves István, a király című rockopera főszereplőit válogatták. Első színpadi szerepe így a rockopera Tordája lett. 2010-ben a teátrum Jézus Krisztus Szupersztár előadásának címszerepében is megmutatkozott.

jezus_puskel.jpgTóth Attila a Jézus Krisztus Szupersztár előadásában (fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu)

2016 tavaszán mutatta be a Madách Színház a West Enden több mint harminc éve hatalmas sikerrel futó A nyomorultakat – 2018. január 16-án pedig már a 100. előadást ünnepelte az Erzsébet körúti teátrum. Dicsuk Dániel a jubileum kapcsán beszélgetett a produkció egyik Jean Valjeanjával az előadás mellett többek között arról is, hogy miként tudja rockénekesi és musicalszínészi pályáját összhangba hozni.

Tóth Attila számára ez a szerep az eddigi legnagyobb kihívás a zenés színházi pályáján. „Jean Valjean hiteles megformálásához jelentős színészi tudásra van szükség. Én nem vagyok végzett színművész, és éreztem is magammal kapcsolatban hiányosságokat, de a próbák folyamán Szirtes Tamás rendező, Bencze Ilona játékmester és a kollégáim rengeteget segítettek nekem. Igyekszem magamba szívni mindent, amit a többiektől el tudok lesni” – meséli az énekes színész.

A rock és a musical egészen más hangképzést igényel. „A rock pályafutásom mellett is tudatosan készültem arra énektanárok segítségével, hogy több műfajban is helyt tudjak állni. Az elején még nehéz volt a váltás úgy, hogy egyik este színházi előadás, másik este rockkoncert, de idővel ehhez is hozzászoktam – immár nyolc éve vagyok a Pokolgép tagja, és ugyanúgy 2010 óta lépek színpadra a Madách Színházban” – mondja ezzel kapcsolatban. 

totha1.jpg       Tóth Attila A nyomorultak előadásában (forrás: Madách Színház)

Nem először szerepel A nyomorultakban, Kecskeméten korábban (2010) Javert-t játszotta és énekelte. Mint elmondta, eleinte nem volt könnyű átállnia az új szerepre. „Nagyon kellett figyelnem Jean Valjean és Javert közös jeleneteinél, főleg az első felvonásbeli duettnél, hogy véletlenül nehogy a másik szerep szövegét kezdjem el énekelni. Ez próbák során többször is előfordult, de most már egyértelműen Jean Valjeant érzem a sajátomnak” – emlékezik.

Jean Valjean mindig is az egyik álomszerepe volt, de nem az egyetlen. „Nagyon bízom, hogy egyszer lesz lehetőségem eljátszani a Jekyll és Hyde főszerepét, de hálás vagyok azért, hogy az utóbbi években is nagyon jelentős, összetett munkákat kaphattam. És természetesen próbálom a lehető leginkább fitten tartani magam – bár az öregedés persze elkerülhetetlen” – zárul az interjú.

Az eredeti interjúból az is kiderül, hányadik előadás után kezdte érezni, hogy teljesen övé lett Valjean szerepe, miért jelentkezett a tehetségkutató műsorba, és hogy Jean Valjean vagy Javert figurája áll hozzá közelebb.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása