Konferencia a nőkkel szembeni erőszak ellen

A szegedi Homo Ludens Project célja művészeti eszközök segítségével lépni fel a jelenséggel szemben. 

A Szegedi Focus Műhely Alapítvány Homo Ludens Projectje  március 2-án, pénteken konferenciát rendez Törékeny című, Norvég Alap által támogatott projektjéhez kapcsolódóan. A konferencia célja a nők elleni erőszaknak mint társadalmi problémának a bemutatása, kialakulásának ismertetése, illetve az ellene való fellépés lehetséges módjairól való értekezés.  

Az eseménynek a Milleniumi Kávéház ad otthon: a témában jártas szakemberek interaktív előadásokkal, workshopokkal járják körül a női bántalmazás kérdéskörét. A konferencia részeként bemutatásra kerül a Homo Ludens Project Törékeny című nyomozószínházi előadása is, melynek helyszíne a ZUG Színház és Művészeti Tetthely. A konferencia figyelemfelkeltő flashmobbal zárul a Széchenyi téren. 

torekeny.JPGBenkő Imola Orsolya rendező és Gyüdi Eszter színész a Törékeny előadásának imázsfotóján (forrás: Homo Ludens)

A projektről: 

A Szegedi Focus Műhely Alapítvány Törékeny című projektjének célja, hogy művészeti eszközök segítségével felhívja a figyelmet a nők elleni erőszakra, valamint népszerűsítse azokat a módszereket, amelyek segítségével a férfiak felléphetnek a nők bántalmazása ellen.

Az alapítvány a megszokottól eltérő perspektívában szemléli a témát: elsődleges célcsoportja a fiatal fiúk és férfiak, azaz a felnövekvő generáció. A projekt a norvég HEDDA Alapítvány és nemzetközileg elismert norvég szakemberek közreműködésével valósul meg.

A március 2-ai konferencia programja: 

Millenniumi Kávéház (Szeged Dugonics tér 12.)

8:30 – 9:15          Regisztráció
9:15 – 9:30          Megnyitó
9:30 – 11:00        Jørgen Lorentzen (NO) - filmes producer, férfijogi szakértő: Hogyan állíthatják meg a férfiak a nők bántalmazását? (workshop, angol nyelven)
11:00 – 11:20      Szünet
11:20 – 12:50      Antoni Rita (HU) - a Nőkért Egyesület elnöke, szakújságíró: A nemi szocializáció szerepe a nők elleni erőszak kialakulásában (workshop, magyar nyelven)
13:00 – 14:00      Ebédszünet
14:00 – 15:30      Street Art Workshop Lene Therese Teigen (NO) rendezőnő és drámaíró közreműködésével (a nyelvi akadályok leküzdését tolmács segíti)
15:30       Konferenciazárás, Mondj nemet az erőszakra! flashmob 

ZUG Színház és Művészeti Tetthely (Szeged, Gyertyámos utca 4.)

11:30 – 13:00      Homo Ludens Project: Törékeny nyomozószínház középiskolásoknak (magyar nyelven)
13:00 – 13:30      Beszélgetés Lene Therese Teigennel (NO) a nyomozószínházi előadásról (a nyelvi akadályok leküzdését tolmács segíti)
14:00 – 15:30      Homo Ludens Project: Törékeny nyomozószínház a konferencia résztvevői számára (magyar nyelven)

(Forrás: Homo Ludens Project)

süti beállítások módosítása