Tasnádi István új darabja a Jurányiban

A székesfehérvári Vörösmarty Színház Kartonpapa című előadása március 3-án vendégeskedik a Jurányiban.

Az előadás ősbemutatója tegnap volt Székesfehérváron. A közönség ezen az estén láthatta először a színház felkérésére, Tasnádi István által írt abszurd komédiát Székesfehérváron Tóth Ildikó, Egyed Attila, Kiss Diána Magdolna, Pálya Pompónia és Kovács Tamás szereplésével. Az előadás rendezője: Hargitai Iván

kartonpapa.jpgKovács Tamás, Pálya Pompónia és Tóth Ildikó a Kartonpapa előadásában (forrás: FÜGE Produkció)

A rendezőt, a szerzőhöz hasonlóan az érdekelte, hogy „egy egészen miniatűr sejten, egy családi drámán keresztül hogyan lehet megmutatni egy gigászi méretű össztársadalmi problémát. Eredendően szükség-e van-e az embernek, az emberiségnek szuperegóra? Miért van az, hogy feltétlenül kell valaki, akihez igazodunk, és miért nem önálló egyedek az emberek? Miért van szükségünk mintakövetésekre?

A darabbeli helyzet: Éva nemrég veszítette el férjét, Miklóst. Képtelen elfogadni az imádva-rettegett családfő halálát, ezért kivágja kartonból. Éva, Miklós és fiuk, Zsolti vendégségbe érkeznek Éva testvéréhez, Károlyékhoz, a kulturált, értelmiségi, felvilágosult családhoz, hogy megbeszéljék, hogyan osztozzanak a családi vagyonon. Zsolti bemutatja új barátnőjét, esznek, isznak, vígan vannak.

Az előadás március 3-án este 7 órától látható a Jurányiban.

Márciusban a FÜGE Produkció is vendégszerepel a székesfehérvári teátrumban, ahol Pass Andrea Staféta-nyertes előadása a Bebújós mutatkozik be, amely egy ártatlannak induló gyerekjáték, négy szülő, négy gyerek és egy óvó néni történetét meséli el. 

bebujos_2_foto_domolky_daniel_web_019.jpg       Petrik Andrea és Formán Bálint a Bebújósban (fotó: Dömölky Dániel)

A féltő apukák és az aggódó anyukák gondosan választottak óvodát gyermekeiknek. Az óvónő megbízható, jó pedagógus, a többi szülő szintén rendes ember, nyugodtan ott lehet hagyni a gyerekeket ebben a biztonságos közegben. Problémák persze mindenhol adódhatnak. Még ebben az álom oviban is, ahol a nagycsoportosok furcsa dolgokat kezdenek el játszani. A felnőttek viszont nagyon figyelnek, nem hagyják, hogy baj történjen, ezért nyomozásba fognak, hogy megtudják, kitől ered a bűnös játék. Egy gyerekjátékról szól majd az egész. De komolyan is vehetik – olvasható az előadás színlapján.

A Bebújós március 23-án este 7 órai kezdettel látható a Vörösmarty Színházban.

(Forrás: FÜGE Produkció)

Kapcsolódó cikkek

Mit csinál a gyerek, ha játszik? - Kritikák a Bebújósról

süti beállítások módosítása