Vidnyánszky Attila vezeti tovább a Nemzeti Színházat

A teátrum régi-új főigazgatója, aki egyetlenként pályázott a posztra, a megkezdett út folytatását ígéri.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatás szerint Vidnyánszky Attilát 2018. július elsejei hatállyal nevezte ki újabb öt évre a Nemzeti Színház vezetőjévé Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az eddigi művészi út folytatását, a kialakított működési forma és színházi nyelv további erősítését tűzte ki céljául a Nemzeti Színház újabb öt évre kinevezett igazgatója. 

vidny.jpg                                Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila az eddig eltelt időszakot értékelve kifejtette: átalakították a színházat, új, több pillérű működési modellt hoztak létre és ezt szeretné továbbvinni. Mint mondta, egyrészt klasszikus repertoárszínházként sok előadást hoznak létre, 52 címből álló repertoárjuk van, ez azt eredményezi, hogy tarthatnak kevesebb bemutatót és lehetőségük nyílik hosszabb próbaidőszakra, komolyabb műhelymunkára. Hozzátette: míg az első évadokban 13-14 bemutatót tartottak, a következőben már csak hetet terveznek, mert a széles repertoár ezt megengedi.

Emellett befogadószínházként is működnek, betöltik azt a hídszerepet, amelyet munkájuk elején meghirdettek a vidék, a külhoni területek és a világ felé. Ennek része a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) és a számos vidéki és határon túli előadás is, amely a Nemzeti Színházban látható.

Vidnyánszky Attila szerint a színház tájoló-utazó-fesztiválozó jellege is meghatározó, az elmúlt évadban 70 alkalommal kelt útra a társulat, ami a színház történetében példa nélküli és ez a szám az idei évadban is hasonlóan alakul. Hozzátette: működésük negyedik pillérét azok az események adják, amelyeket befogadtak vagy maguk hoztak létre. Ezek között van a holokauszt roma áldozatairól való megemlékezés és a fogyatékossággal élők világnapja, a versfesztivál, továbbá az általuk indított pajtaszínházi program. Az utolsó pillér a Kaposvári Egyetemmel való együttműködés a színművész hallgatók képzésében. 

nemzeti_toldy_1.jpgNemzeti Színház (fotó: Toldy Miklós)

A főigazgató a tervekről szólva elmondta, hogy a színpadi produkciók méltó színvonalú rögzítését, az előadásokkal párhuzamosan tévéfilmek elkészítését is tervezik a színházban.

A jövő évad első előadását Szász János rendezi: a Gyulai Várszínházzal közös produkcióként mutatják be Székely János  Caligula helytartója című darabját. Két külföldi, a MITEM-en is bemutatkozó rendező, Elmo Nüganen és Szergej Potapov is dolgozik a társulattal. A következő évad elején műsorra tűzik Az ember tragédiáját az igazgató rendezésében, David Doiasvili a Tartuffe-öt állítja színpadra és Viktor Rizsakov is visszatér a társulathoz.

A Nemzeti Színház felújítására rendelkezésre álló 2 milliárd forint felhasználásáról elmondta: a rekonstrukció 2020-ig valósul meg, fokozatosan megújul a 17 éves színpadtechnika, felújítják a fény- és hangtechnikát.

Vidnyánszky Attila nyertes pályázata itt olvasható.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Nem akadt kihívója Vidnyánszky Attilának

süti beállítások módosítása