A Rudolf Hess tízparancsolata a Bethlen Téri Színházban

Az Aradi Kamaraszínház Harsányi Attila szereplésével mutatja be a Hitler helyetteséről (is) szóló, megrázó erejű előadást Budapesten.

Az Aradi Kamaraszínház nem első alkalommal vendégeskedik a Bethlen téren. Tavaly például három előadásuk is szerepelt a teátrum Vendégváró Fesztiválján. A Magyarországon és Romániában több mint hatvan alkalommal játszott Rudolf Hess tízparancsolata című előadás számos díjat nyert már, a transindex.ro hírportál a 2008-as év legjelentősebb előadásának választotta, a szegedi Thealter nemzetközi színházi fesztiválon, szintén 2008-ban pedig elnyerte a legjobb előadásnak járó címet. 

hess.jpg              Harsányi Attila az előadásban 

Alina Nelega drámája a nürnbergi perben tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, zavaros elméjű vezetőt, Hitler helyettesét a náci eszme által űzött, hitvesztése miatt a Führerbe kapaszkodó figurának mutatja, hol minden emberségét felemésztett, bűnét látni képtelen állatnak, hol félelemtől földig rogyó sérült léleknek” – írta az előadásról Szoboszlai Annamária.

A darabot Anamaria Pop fordította, a díszletet és a jelmezt Tapasztó Ernő és Harsányi Attila tervezte, rendezője: Tapasztó Ernő. Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják.

Harsányi Attila, aki a börtönében öngyilkosságra készülő Rudolf Hesst alakítja a bemutató idején azt nyilatkozta, hogy a darab nem önmagáról a náci vezérről szól csupán, hanem mindarról, amit korunkban is megtestesít: az előítéletekről, a parttalan indulatokról, a megideologizált felsőbbrendűségről. „Mindannyiunkban ott lapulnak ezek az érzések, nekem is saját előítéleteimet, indulataimat kellett fölnagyítanom” – vallotta. 

A Rudolf Hess tízparancsolata március 2-án, pénteken este 7 órától látható a Bethlen Téri Színházban.

(Forrás: MTI, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

Tarolt az Aradi Kamaraszínház a bákói monodráma-fesztiválon
Ha összejövünk, szép vadállatok leszünk (7óra7)
A ráncba szedett őrület színháza (7óra7)

süti beállítások módosítása