Két bemutatót is tart a Vígszínház a hétvégén

Ifj. Vidnyánszky Attila A félkegyelműt állítja színpadra a Pesti Színházban, Michal Dočekal pedig egy Feydeau bohózatot rendez a Vígszínházban. 

Miskin herceg sem akarja megváltani a világot, A félkegyelmű sem ad konkrét kérdéseket” – mondja a regény kapcsán ifj. Vidnyánszky Attila, aki rendezőként első alkalommal dolgozik a Vígszínház társulatával. „A mi feladatunk ezeket a kérdéseket megtalálni, újrafogalmazni, kideríteni, hogy ma egyáltalán szükségünk van-e kérdésekre? Ki számít ma jó embernek? Mi számít ma erkölcsösnek? Mit jelent az, hogy álszentség? Milyen embernek kell lennünk egyáltalán a 21. században?” 

felkegyelmu_ea_01_domolky_daniel_web_027.jpg       Petrik Andra, Vecsei H. Miklós és Orosz Ákos A félkegyelműben (fotók: Dömölky Dániel)

Sokat gondolkozom azon az életemet nézve, hogy van egy történetünk: ahogy felnövünk és létezünk, mindent szavakkal mondunk el, mindent csak szavakban tudunk kifejezni, összekötődik a valóság a nyelvünkkel” – fejti ki a Miskin herceg szerepében látható Vecsei H. Miklós. „A gyerekeknek viszont van egy érzékeny vonaluk valami más típusú valóság felé, és Miskinnek is vannak ilyen antennái, ő mintha máshogy is ki tudna fejezni dolgokat, mint a többiek.

Orosz Ákos a tavalyi évadban a Bűn és bűnhődés Raszkolnyikovjaként már játszott Dosztojevszkijt, most Rogozsin bőrébe bújik. „Azt hiszem, egy színésznek fontos mérföldkő az életében, ha egy ilyen volumenű szereppel küzdhet, és talán nőhet fel hozzá” – kezdi a színész. „Ez fokozottan igaz abban az esetben, ha a készülő előadás minden alkotója egyaránt motivált és buzog benne a tettvágy. Én most ilyen helyzetben érzem magam. Már a célegyenesben vagyunk. Nagyon várjuk a nézőket és az angyalokat az előadásunkra.”

Nasztaszja Filippovnaként Petrik Andrea, Édesanyaként Venczel Vera, Ganyaként Csapó Attila, Lebegyevként Király Dániel látható. Az adaptáció Makai Imre fordításából készült, az élőzene és hangdesign Wunderlich József munkája. A díszletet Peter Sparrow, a jelmezeket Vecsei Kinga Réta tervezte. Közreműködnek a Budapest VI. Kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola növendékei, kórusvezető Hajzer Nikolett. 

felkegyelmu_ea_01_domolky_daniel_web_006.jpg       A félkegyelmű

A félkegyelmű premierje március 2-án lesz a Pesti Színházban, ezt követően márciusban és áprilisban további öt-öt alkalommal látható az előadás ugyanott.

Azt hihetnénk, hogy az Egy éj a Paradicsomban, mint minden valamirevaló bohózat, arról szól, hogy a szereplők a legfurfangosabb módokon próbálják meg egymást átverni, megcsalni, csőbe húzni. Valójában azonban épp az ellenkezőjéről tanúskodik: a kötődésről, a házastársi ragaszkodás erejéről. A szereplők még annak ellenére sem képesek félrelépni, hogy sokszor az őrület vagy az unalom poklába kergetik partnerüket – olvasható a Vígszínházban március 3-án bemutatásra kerülő előadás ismertetőjében.

A látszat ellenére a bohózat egyáltalán nem egy könnyű műfaj” – meséli az építész, Zseton szerepében látható Hajduk Károly. „Ebben a történetben az egymásra rakódó kisebb-nagyobb füllentések és csúsztatások ütköznek össze egyre kuszábban. Hangulatában egy különleges előadás várható, az alaphelyzetektől eltekintve nem egy hagyományos értelemben vett komédiát játszunk. Van egy furcsa dimenziója, de erről nem árulok el többet, ennek a felfedezését a nézőkre bízom.”

A főbb szerepekben Hajduk Károly, Eszenyi Enikő, Seress Zoltán, Kern András, Lukács Sándor, Gilicze Márta, Szilágyi Csenge és Ember Márk látható. A díszlettervező Martin Chocholoušek, a jelmeztervező Sylva Zimula Hanáková, a zeneszerző Michal Novinski.

Az előadás a március 3-ai premiert követően márciusban további öt, áprilisban hét alkalommal látható a Vígszínházban.

(Forrás: Vígszínház)

Kapcsolódó cikkek

Milyen bemutatókat ajánlunk a héten

süti beállítások módosítása