Kerényi Miklós Gábor ügyét lezárta az Operettszínház

A szexuális zaklatás és a hatalommal való visszaélés ügyében indított belső eljárás során a konkrét eseten túli bizonyíték nem merült fel.

A konkrét eset: Maros Ákos színész nyilvánosságra hozta, hogy huszonhárom évvel ezelőtt miután egy próbáról elkésett, Kerényi Miklós Gábor egy szállodai szobában eltorlaszolta az ajtót, és a színészt arra utasította, hogy vegye le a nadrágját (amit Maros Ákos nem tett meg), majd vállfával elfenekelte. Czapáry Veronika író elmondta, hogy miközben az abúzusról szóló könyvéhez gyűjtött korábban anyagot, tizenegy hasonló esetről szerzett tudomást Kerényivel kapcsolatban. Kerényi Miklós Gábor pedig lenyilatkozta, hogy ezt a fajta eljárást ő pedagógiai módszerként értelmezi és az edző-növendék viszonyhoz hasonlította.   

kero.jpg                          Kerényi Miklós Gábor (fotó: Margitay Klári / Life.hu)

Az Operettszínház azonnali hatállyal megszüntette Kerényi munkaviszonyát, és a Helsinki bizottság segítségét kérte az ügy kivizsgálásában, illetve belső vizsgálatot indított, hogy feltérképezze, a korábbi művészeti vezető nevéhez köthető-e szexuális zaklatás vagy más típusú visszaélés.

A belső vizsgálattal kapcsolatban az Operettszínházat képviselő jogi cég a Népszavának a korábbi kérdéseire a következő közleménnyel válaszolt:

A belső vizsgálat feladata az információgyűjtés és értékelés volt. A lefolytatott eljárás során a feltárt eseményekkel kapcsolatban közvetlen tanúk vagy egyéb bizonyítékok nem merültek fel. A konkrét esetben a belső vizsgálat által összegzett információk a 2017. novemberi döntéseken túl, további munkajogi következményt nem alapoznak meg” – nyilatkozta Dr. Lehner Katalin, a Budapesti Operettszínház ügyvédje, aki a személyiségi jogok védelmében több információt a vizsgálatról nem kívánt közölni.

A színház tudomása szerint a belső vizsgálat időtartama alatt a vizsgálat tárgyával összefüggésben senki nem tett feljelentést, illetve nem terjesztett elő magánindítványt, ez utóbbival egyébként kizárólag a sértettek élhetnek.

A színház vezetősége szakmai szervezetekkel együttműködve dolgozik egy olyan protokoll kialakításán, mely segít elkerülni az esetleges jövőbeli eseteket. A Budapesti Operettszínház az ügyet lezárta, a jövőben a művészi feladatokra és a további munkára koncentrál.

(Forrás: Népszava, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

Kerényi Miklós Gábor nem perel
Kerényi Miklós Gábor a nyugdíjazását kérte
Az Operettszínház felmondott Kerényi Miklós Gábornak
Kerényi Miklós Gábor bocsánatot kér
Kerényi Miklós Gábor pedagógiája

 

süti beállítások módosítása