A Pál utcai fiúk Kolozsváron vendégeskedik

A két színház közti hagyományos éves előadáscsere keretében ezúttal négy előadását mutatja be a budapesti Vígszínház az erdélyi teátrumban.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház legutóbb két előadással érkezett Budapestre 2017 májusában. Az egyik William Shakespeare  Julius Caesar című drámája a világhírű Silviu Purcărete rendezésében, címszerepben Bogdán Zsolttal. A másik Dragomán György  Kalucsni című darabja, Visky András rendezésében, amelynek főbb szerepeit Dimény Áron, Kézdi Imola és Albert Csilla játszotta.

A Pál utcai fiúk a magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása, felnőtteket, fiatalokat egyaránt megérint. A közbeszéd és közös gondolkodás része a grund, mindnyájan emlékszünk az einstandolásra, amikor a vörösinges Pásztorok elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékszünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és Nemecsekre, aki feláldozta magát a grundért és a társaiért. A Vígszínház magyar zeneszerzőknek teret adó és új zenés műveket bemutató előadássorozatának újabb kiemelkedő állomása a Marton László által rendezett A Pál utcai fiúk. Az előadás két alkalommal lesz megtekinthető, május 29-én 16 és 20 órától a kolozsvári színház nagytermében. 

pal_utcai_fiuk6_gordon_eszter.JPGA Pál utcai fiúk (fotó: Gordon Eszter)

Május 30-án, szintén a nagyteremben Nádas Péter  Találkozás című drámáját láthatja a közönség este 8 órától. Nádas Péter a Találkozás című drámáját 1979-ben írta. Nádas hangja és írói stílusa utánozhatatlan, egyedülálló a magyar drámairodalomban. A Találkozás katartikus, múlttal szembesítő műalkotás, egy fiatalember és egy asszony szenvedéstörténete, amelyben a két főszereplő az emberi lélek legmélyebb rétegeibe ás le, és a világ legszebb szerelmes történetét mesélik el Nádas és a színház univerzális nyelvén.

A Vígszínház két stúdióelőadást is bemutat Kolozsváron: a Dragomán György regénye alapján készült Máglya a Ceaușescu bukása utáni élet visszásságait láttatja a kis kamasz lány, Emma szemén keresztül. Az Armin Petras által rendezett színpadi változat összes szerepét a Vígszínház két színésznője, Kopek Janka és Puzsa Patrícia játssza. Az előadásra május 28-án este 8 órától kerül sor a stúdióban.

szkarossy.jpegVecsei H. Miklós a Mondjad, Atikám! előadásában (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Május 30-án 17:30-tól Vecsei H. Miklós  Mondjad, Atikám! című József Attila-estje lesz műsoron a stúdióban. „József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte” – írja róla naplójában Márai Sándor. Ebből a mélységből merít Vecsei H. Miklós önálló estje, így próbálja megmutatni a költő életútját, szerelmeit és versrészleteit. Az előadást beválasztottuk a tavalyi év legjobbjai közé. 

(Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

Kapcsolódó cikkek

Silviu Purcărete rendezése a Vígszínházban
Ezek voltak az év legjobb budapesti előadásai

süti beállítások módosítása