„A próbafolyamat alatt bíztattam őket, hogy lehetnek durvábbak”

Szász Dániel a szexizmusról és hétköznapi megalázásainkról szóló Védett férfiak kertje című előadás kapcsán mesélt a próbákról és az előadásról.   

A szürke zónába eső történetek voltak számunkra kifejezetten izgalmasak, olyanokat választottunk, amik általában nem esnek büntetőjogi kategóriába. Az volt számunkra az elsődleges, hogy olyan történetekkel foglalkozzunk, amik mellett a mindennapokban elmegyünk, ameddig nem válunk mi magunk is az áldozatává” – mondta el korábban az előadásról Boross Martin rendező, a STEREO AKT vezetője.

A Staféta pályázat keretén belül megvalósuló előadás Robert Merle Védett férfiak című regényének egyik jelenetével is eljátszik: Szász Dániel egy castingra érkező színészt játszik, Mr B-t, akit három nő felvételiztet.

vedett_ferfiak_kertje_2.jpg       Szász Dániel s Kőszegi Mária a Védett férfiak kertje előadásában (forrás: Jurányi Ház)

Az előadást megelőzően egy videó felhívást tettetek közzé, melyben szexizmusról szóló történeteket vártatok. Ezek közül néhány, kis módosítással el is hangzik a darabban. Hogyan érintettek téged ezek a személyes beszámolók?

Megrázó volt szembesülni azzal, hogy azok a történetek tényleg megestek valakivel. Férfiként el is gondolkodtam, vajon én nem bántottam-e meg valakit akaratlanul. Az a legijesztőbb, hogy úgy is az önérzetébe gázolhatsz valakinek, hogy még csak észre sem veszed.

A címben és a színpadon megjelenő kert eszembe jutatta Ádám és Éva történetét. Számodra mit jelképez?

A kert mint szimbólum mindenképpen hordoz valami ősiséget. Egy olyan kertet látunk, ami valamennyire dzsungel, de mégis rendezett. A dzsungel bizonyos írásokban a tudatalattit jelöli. A növény, a virág, a kert és annak gondozása számomra női attribútum. Sokféle áthallása van a kertnek, de nem célja az előadásnak, hogy konkrét választ adjon a kert szimbolikájára. 

szasz_dani_foto_teri_gaspar.jpgSzász Dániel (fotó: Téri Gáspár)

Milyen volt az utolsó jelenetet próbálni, ahol Mr. B talán az egész darabot tekintve a legkiszolgáltatottabb helyzetben van?

A lányoknak nagyon kényes dolgokat kellett ott átlépniük. Nehéz próbálni szexuális töltetű cselekvést. A történet szerint az a céljuk, hogy Mr. B-nél erekciót érjenek el, vagyis meg akarják erőszakolni, ami ráadásul kínzásba csap át. Mindkettő olyan, aminek nem akarod kitenni se a kollégát, se magad. De a próbafolyamat alatt mindig bíztattam őket, hogy lehetnek durvábbak, mert egy bizonyos kereten belül semmi bajom nem lesz. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy a másik oldalról ez nehezebb, mert a kollégáké a felelősség, ha velem mi történik. Trükköket kellett találnunk, mi az, ami durvának néz ki, de mégsem tesznek bennem kárt.

Rengeteg kérdést vet fel, hogy a lányok pontosan mit is akarnak, vagyis tudják, mit akarnak, de hogyan lehet ezt egy férfinél elérni. Az egyik előadás utáni Kilépő című közönségtalálkozón fel is merült: ahhoz, hogy egy nő egy férfit megerőszakoljon, ami már kimondva is abszurd, a kedvében kell járnia. De ez esetben hol van az erőszak? Mik a nemi szerepek? Zsigeri dolog az, hogy a férfi elnyomja a nőt? Miért alakult ez így? Mik a férfi nemi szerepek? Mik a társadalmi rárakódások? Mit hozol magaddal? Merrefelé lehet ezt változtatni, hogy ne okozzon konfliktust? Kényes kérdések ezek, amikkel az előadás foglalkozik. 

vedett_ferfiak_kertje_3.jpg       Védett férfiak

Az interjút Bordás Katinka készítette a Jurányi Latte-interjúsorozat részeként.

A következő előadás március 8-án este 7 órától látható a Jurányi Házban. A március 8-ai előadást Szürkezóna címen pódiumbeszélgetés követi. A beszélgetés résztvevői: Oltai Kata kurátor, Kemény Zsófi író, Sebő Ferenc színész-rendező és Mérő Vera, az Amnesty International Magyarország munkatársa.

Kapcsolódó cikkek

Boross Martin: „Rám inspirálólag hat az a történet, ami tényleg megtörtént”
Védett férfiak, avagy oszd meg velünk a történeted!

süti beállítások módosítása