A k2 alkotói forradalmat csináltak Celldömölkön

Benkó Bence és Fábián Péter Szigligeti Ede A cigány című népszínművét dolgozták rá a celldömölki társulatra. Az előadás a MU Színházban vendégeskedik.

A Soltis Lajos Színház társulata második alkalommal dolgozott együtt a k2 Színház rendezőpárosával, Benkó Bencével és Fábián Péterrel, valamint Horváth Szabolcs zeneszerzővel. A Hantocska című zenés mű-népmese után most egy népszínművet állítottak színpadra Szigligeti Ede tollából, amit átírtak, aktualizáltak, és így Celldömölknek lett saját története a forradalom és szabadságharc idejéről. 

cigany-_nj-28.jpgA cigány (forrás: Soltis Lajos Színház)

Van egy ország, ahol a szerelmesek kisétálnak egymás életéből, ahol szalma alá van temetve a szabadság véres zászlaja. Ahol semmire nem mész Erzsébet utalvány nélkül, ahol a macskát is lekapják a tíz körméről, és hegede nélkül hegedélnek. Egy ország, ahol számolják a késedelmi díjadat. Vajon melyik a rosszabb, egy vaknyugati kisváros az Isten háta mögött, vagy ha mindez az Isten orra előtt zajlik? A Sátán itt úr, vagy idegenvezető? – teszi fel a kérdést az előadás.

Szeretett magyar hazánk láthatárán veszélyes felhők tornyosulnak. Miközben minden hazafi szent kötelessége hazáját bel és kül ellenségek ellen megvédeni, mert ezt igényli a természeti jog, ezt parancsolja a törvény, a magyar cigány Rózsa Peti beleszeret Ivánka Évikébe, Celldömölk legszebb nemcigány magyar lányába.

A haza bizodalmasan várja fiaitól, hogy mostani veszélyes körülmények közt, a királyi trón, haza és alkotmány védelmére az ország zászlója alá mentül előbb összesereglendenek, mely összesereglendés következtében elindul a haddelhadd, nem is beszélve a fekete füstirigó, Rózsa Rózsi bánatáról, hogy belészakad a nagy magyar szív és a hegede vonója… 

Éles helyzetet ez a népszínmű is kínál, és hogy az előadás ezt ki is szeretné aknázni, az már akkor látszik, amikor Doja, a cigánylány (Nagy Zsuzsi) tánccal, dallal, hívogató mondatokkal beinvitál bennünket a játéktérbe. Azt ugyanis átlósan egy kerítés szeli ketté. A felénk eső oldal szalmával felszórt terében laknak a cigányok, túloldalt a „magyarok” (értsd: nem cigányok), ők mindjárt két szinten is, a módosabb Ivánkáék a játéktér emeletén. A két térfél között közlekedni csak hasmánt átcsúszva, a kerítés alatti szűk sávban lehet. Önmagában jelentéses kép a mai társadalmi mobilitás lehetőségeiről éppúgy, mint a korabeliről. A kettő között különbségként a drótkerítés feszül” – írta az előadásról Turbuly Lilla a Criticai Lapokban.

Az előadás főbb szerepeit Temesi Zsolt, Pilnay Sára, Pesti Arnold, Tóth Ákos és Nagy Zsuzsi alakítja. A cigány március 17-én este 8 órától látható a MU Színházban.

(Forrás: Soltis Lajos Színház)

süti beállítások módosítása