A nap fotója – a kisemberről és a fasizmusról

A budapesti Katona Mészáros Béla főszereplésével és Kovács D. Dániel rendezésében mutatja be Berlin, Alexanderplatz című előadását.

A Berlin, Alexanderplatz szereplői a szegények, elesettek és kitaszítottak. A névtelen tömegek, akiknek élete egybeforrott a város életével. Főhőse, Franz Biberkopf szállítómunkás, ittas féltékenységében megveri barátnőjét, aki később belehal sérüléseibe, Franzot pedig súlyos testi sértés miatt börtönbe zárják. Amikor kiszabadul, elhatározza: tisztességes ember lesz – olvasható a színlapon. 

                    Mészáros Csaba előadásfotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

A darab hőse, akit Mészáros Béla alakít a Katonában, afféle fordított Mefisztóként „mindig jót akar, s mindig a rosszat teszi”. Jószándéka azonban nem rossz természetén bicsaklik ki, hanem tökéletes tudatlanságán. Hiába érzi saját bőrén, hogy kifordult sarkaiból a világ, nem tud vele mit kezdeni. E tömeges élmény a 20-as évek Németországában, nemsokára a nácizmus legfőbb hajtóereje lesz.

A Berlin, Alexanderplatzot március 10-én mutatja be a Katona József Színház, ezt követően március 11-én, 18-án és 26-án, valamint április 3-án, 12-én és 29-én látható az előadás a teátrum nagyszínpadán.  

Kapcsolódó cikkek

Mészáros Béla: Nem tudjuk elhinni, hogy túl tudunk lépni a múltunkon
Milyen előadásokat várunk legjobban 2018-ban – Budapesten

süti beállítások módosítása