Borbély Alexandra: „Kislányosan csalódtam ebben a zárt világban”

A színésznő az Oscar-gála után arról is mesélt az Indexnek, miért érez mégis csalódottságot, ha az nem zavarja, hogy nem a Testről és lélekről nyerte a díjat.

Borbély Alexandra elmondta, hogy sem neki, sem Enyedi Ildikónak nem okozott csalódást, amikor kiderült, hogy nem a Testről és lélekről nyerte el a legjobb külföldi filmek járó díjat. Szemben más nyeretlenekkel. „A férfiak mindig idegesebbek. A svéd és az orosz jelölt között ültünk (A négyzet és a Szeretet nélkül című, szintén nem nyertes filmekről van szó – a szerk.), és mindkét férfi nagyon kiborult. Mi viszont, a három nő, csak egymásra mosolyogtunk” – meséli az interjúban

borbely.jpgBorbély Alexandra a gálán (fotó: Carlo Allegri)

Az már inkább furcsa volt számára, hogy a hollywoodi sztároktól elszeparálták a kevéssé ismert külföldi filmeseket. „Én azt hittem, együtt lépünk a vörös szőnyegre azokkal a sztárokkal, akiket szerettem volna közelről látni, de ez nem így volt. Mi délután kettőkor vonultunk be, a sztárok meg csak fél ötkor, ötkor jöttek: a nem ismert embereket, a külföldieket elválasztják a hírességektől” – mondja, hozzátéve – „Utána a gálán is a nézőtér első blokkjánál feljebb, a hollywoodi sztároktól egy folyosóval elválasztva ültünk le”.

Azt pedig már-már megalázónak érezte, hogy a gála közben még akkor sem fordult feléjük a kamera, amikor az őket érintő kategória került terítékre. „Amikor felsorolták a külföldi filmeket, csak a trailerekből játszottak be valamit, és nem mutatták az alkotókat. Lehet, hogy ez durva szó, de egy kicsit megalázónak érzem, hogy még a rendező arcát sem vágták be. Ez az egész egy tévéshow, amit 500 millióan néznek, és az amerikai nézőknek nem izgalmas, ha a mi arcunkat mutatják, de szerintem akkor is gáz egyetlen pillanatra sem mutatni a rendezőt, amikor a kategória kerül sorra” – fogalmaz. 

test.jpgBorbély Alexandra, Enyedi Ildikó és Mécs Mónika a gálán (fotó: Mario Anzuoni)

„A gála után volt egy bál, ahová az is bemehetett, aki nem nyert: pont akkor jött ki az ajtón Meryl Streep, amikor én beléptem. Egymásra néztünk – és ennyi. Utána ugyanez megtörtént Helen Mirrennel is. És ez volt minden tapasztalatom testközelből a hollywoodi színészekkel” – fűzte hozzá.

Más találkozásom nem volt, bár az jó volt, hogy egész este mindenki, még a szembejövő idegenek is a ruhámat dicsérték. A legjobb, azt hiszem, mégis az volt, hogy milyen jó csajos esténk volt Ildikóval és Mónikával (Mécs Mónika, a film producere – a szerk.): együtt láthattuk, mi is az az Oscar, milyen a vörös szőnyeg. Ezt megismerni persze jó, de kislányosan csalódtam ebben a zárt világban” – összegzi a színésznő az Oscar-gála tapasztalatait.

Az eredeti interjúból az is kiderül, ilyen stresszhelyzetek előzték meg Borbély Alexandra számára a gálát, mennyire és miért érezte fárasztónak, vagy néha egyenesen tolakodónak az újságok érdeklődését, és milyen filmes lehetőségei adódtak a jelölést követően.

A teljes interjú, amelyet Kovács Bálint készített, itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Borbély Alexandra: „Csak lenémítva bírtam visszanézni a díjátadót”
Borbély Alexandra: „Mária távol áll mindenkitől, akit eddig játszottam”
Enyedi Ildikó filmje kapta az Arany Medvét a Berlinalén
„Ügyelnem kellett arra, hogy a szememben ne mutatkozzon nőiesség"
Borbély Alexandra: „Úgy éreztem mindjárt megőrülök”
Borbély Alexandrát a legjobb színésznő díjára jelölték az Európa Filmdíjon

süti beállítások módosítása