Kecskeméten bemutatkoznak a jövő színészei

A kecskeméti Katona József Színház 9. alkalommal rendezi meg a a SZÍN-TÁR-t, vagyis a  Színművészeti Egyetemek Találkozóját.

A március 20. és 24. között megrendezésre kerülő esemény – rendhagyó módon – osztályterem-színházi előadással veszi kezdetét: a közönség Cserhalmi György kaposvári osztályának „Bánk-misszió” című produkcióját láthatja a Katona-gimnáziumban, Vidnyánszky Attila rendezésében. 

bankban_misszio_eorifoto-7411_1.jpg„Bánk-misszió” (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A SZÍN-TÁR-on – a hagyományoknak megfelelően – valamennyi magyar nyelvű színészképzést végző intézmény képviselteti magát: a hírös városban mutatják be vizsgaelőadásaikat a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki egyetem harmad- és negyedéves növendékei.

A vizsgaelőadások sorát március 20-án a Zsótér-Börcsök osztály folytatja: a budapesti színművészetisek A vadkacsa című produkciójukat viszik Kecskemétre. Az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói Godot-ra várva, a kolozsvári BBTE színművészetisei Ahogy tetszik valamint Rómeó és Júlia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjai pedig Augusztus című vizsgájukkal lépnek színpadra. 

augusztus_foto_cracea_adam_3.JPGAugusztus (fotó: Cracea Adam)

A kecskeméti direktor, Cseke Péter másodéves osztálya is bemutatkozik a fesztiválon, a zárónapon lépnek színpadra a Mengele törpéi című darabbal, Réczei Tamás rendezésében.

A szervezők idén nagykorúsítják a produkciók utáni, kis kritikusok által vezetett szakmai beszélgetéseket. A Károli Gáspár Egyetem Bölcsészettudományi Karáról érkeznek hallgatók, ők vezetik a beszélgetéseket, illetve elemzik, értékelik a látottakat. 

A találkozót off-programok kísérik. A találkozó nyitónapján fontos szerepet kapnak a filmek: a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes hallgatóinak vizsgamunkái a Kelemen László Kamaraszínházban vetítik március 20-án délután 5 órától. Másnap a kecskeméti rajzfilmstúdió szerzői rövidfilmjeiből mutatnak válogatást, március 23-án pedig a résztvevők bepillanthatnak A testőr próbáiba, amelyet április 6-án mutat be a kecskeméti színház társulata. 

a_vadkacsa_k_p.jpgA vadkacsa (forrás: Katona József Színház)

Idén is lesz Szín-Tár bérlet. Az öt alkalomra szóló bérlettel a következő előadásokat láthatják a nézők: „Bánk-misszió” (Kaposvári Egyetem), Godot-ra várva (Újvidéki Művészeti Akadémia), Ahogy tetszik (Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem), Augusztus (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem), Mengele törpéi (Kaposvári Egyetem). 

A vizsgafilmek és az animációs filmek vetítése ingyenes program, díjtalan jegyek igényelhetők a teátrum jegypénztárában. 

A programokról további információ a fesztivál honlapján és Facebook oldalán található.

(Forrás: Katona József Színház)

süti beállítások módosítása