Évadot hirdettek Zalaegerszegen

A garantált minimálbér és a bérminimum növekedése miatt az idei kilenccel szemben jövőre hat bemutatót terveznek a Hevesi Sándor Színházban.

A zalaegerszegi teátrum – amint arról Besenczi Árpád igazgató az évadismertető sajtótájékoztatón beszélt – jövőre nem állít ki stúdiódarabot, nem lesz Lakásszínház, sem új Tantermi Deszka produkció, és kortárs magyar dráma bemutatását sem tudja vállalni.

A garantált bérminimum és a kötelező minimálbér emelése 25-30 millió forintos plusz kiadást jelent, amihez nem kaptak költségvetési kiegészítést, és a fenntartó városi önkormányzatnak sem áll módjában kipótolni, noha arra van terv, hogy egy produkciót külön támogatnak – adta hírül a ZAOL. Az igazgató úgy döntött, senkinek sem lehet kevesebb a fizetése, ezért, remélve, hogy átmeneti a szűkebb kínálat, a színpadon kell összespórolni a bérkiadást. Besenczi Árpád arról is beszélt, hogy a logisztikai és anyagi természetű körülmények szorításában is szeretnének maradandó élményt nyújtani. 

besenczi.jpgBesenczi Árpád a sajtótájékoztatón (forrás: ZAOL)

Elsőként a Bérgyilkos a barátom című vígjátékot mutatják be október 5-én Besenczi Árpád rendezésben. Miként Francis Veber  Balfácánt vacsorára című komédiájában is főszerepet játszott, ezúttal is Kiss Ernő alakítja a szerelmi bánatában vergődő főhőst.

A második premierre október 19-én kerül sor: az Isten pénze című magyar musicalt, Tolcsvay László és Müller Péter alkotását Bal József állítja színpadra. A rendező a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mű Dickens  Karácsonyi éneke alapján készült, és azt az örök kérdést feszegeti, hogy vajon csinálhatnánk-e másképp az életünket. Bal József szerint az, hogy kevesebb pénz áll rendelkezésükre az előadás életre hívásához, még jól is jöhet. Több kreativitást igényel így a rendezés, amiből izgalmas színpadi megoldások születhetnek.

November 30-án Sütő András  Advent a Hargitán című színművét mutatják be Dér András rendezésében, ez régi terve volt a színháznak. Január 18-án mutatják be Sztarenki Pál művészeti vezető rendezésében Bródy Sándor  A tanítónő című drámáját. Ezt követi február 22-én Szabó Magda  Abigél című regényéből készülő előadás amelyet Halasi Imre állít színpadra. Utolsó bemutatóként, Shakespeare A windsori víg nők című darabja kerül műsorra, Csiszár Imre rendezésében, április 5-én.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a színházi világnap alkalmából, március 27-én Gobbi Hilda-díjban részesül Czegő Teréz színművész. Illetve Balogh Tamás és Farkas Ignác színművészek személyében új örökös tagjai lesznek a társulatnak. A róluk készült domborműveket április 13-án, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról premierje előtt avatják fel a színház falán.

(Forrás: ZAOL, Zala Média)

süti beállítások módosítása