Jövő héten kezdődik a nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten

A Jelen/Lét Fesztiválon március 20. és 27. között tizennyolc előadás lesz látható a Nemzeti Színházban és a Szerb Színházban.

A Szerb Színház kezdeményezésére, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetséggel közös szervezésben megvalósuló fesztiválon a nézők szerb, bolgár, horvát, cigány, örmény, szlovák és német előadásokat láthatnak nagyrészt anyanyelven, magyar felirattal.

Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy március 20-án a Nemzeti Színházban rendezik meg a fesztivál nyitógáláját. Az anyanyelven előadott műsorban egyszerre több nemzetiség vonul fel, megmutatva ezzel a nemzetiségi színjátszás sokszínűségét. 

img_9024.JPGRusz Milán a fesztivál sajtótájékoztatóján (forrás: Nemzetiségi Színházi Szövetség)

Fuzik János, az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának elnöke, szlovák nemzetiségi szószóló elmondta, hogy több mint húsz nemzetiségi színház működik, évente több mint húsz bemutató születik a magyarországi nemzetiségi színházakban. Tevékenységük szerteágazó, amellett, hogy az anyanyelv ápolásában van szerepük, nemzetközi kapcsolataik is fontosak.

Alexov Lyubomir, az Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója köszönetet mondott azért, hogy a 2014-ben még összesen 90 millió forintos nemzetiségi színházi támogatást sikerült több mint duplájára emelni, 2015 óta további 100 millió forint működési támogatás áll rendelkezésre. Kiemelte: a fesztivál is a minisztérium támogatásával valósulhat meg. Elmondta: a fesztivál egy hete alatt mintegy 150 színész lép fel a produkciókban, és a rendezvény alkalmat teremt arra, hogy egymás munkáját is megismerjék.

Csasztvan András, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke elmondta: egyik alapvető céljuk a színházi törvényben meghatározott módon működő, regisztrált nemzetiségi színházak szakmai érdekképviselete, találkozási lehetőségek megteremtése.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása