Az Újszínház ünnepelhetett március 15-én

Két színművész kapott Kossuth-díjat: Esztergályos Cecília és Tordai Teri. Mindketten az Újszínház társulatának tagjai.

Magyarország köztársasági elnöke március 15-e alkalmából Kossuth Nagydíjat adományozott:

Sára Sándor filmrendezőnek, operatőrnek, a Duna Televízió volt elnökének a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez egyéni látásmódú, a társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló, dokumentarista stílusú filmjeivel hozzájáruló, kimagaslóan sikeres operatőri és rendezői pályája elismeréseként. 

eszter_ok.jpg               Esztergályos Cecília, Tordai Teri

Kossuth-díjat kapott:

Esztergályos Cecília színművész, utánozhatatlanul energikus stílusával, kifinomult mozgáskultúrájával minden szerepét egyedivé varázsoló, nagy népszerűségnek örvendő alakításai, színpadon, filmvásznon és a televízió képernyőjén egyaránt sikeres pályafutása elismeréseként.

A színésznő hatvan éve van a színpadon, balerinaként kezdte pályáját, ám úgy hozta a sors, hogy elkezdett forgatni, és rájött, hogy többféleképpen tudja kifejezni magát, ha meg is szólalhat, ezért elvégezte a színművészeti főiskolát is.

Táncművészként 1961-ben, színművészként 1968-ban kapott diplomát. Klasszikus balett szakon végzett, de a Pécsi Balett szólótáncosaként, alapító tagjaként a modern balett műfajában kezdte pályáját. Ezután fedezte fel a film, ám tánctudását színészként a mai napig tudja kamatoztatni.

Kedves partnerei között Koncz Gábort és Jászai Lászlót, valamint Bodrogi Gyulát említette, akivel a Mici néni két élete című darabban játszik.

Tordai Teri színművész a naivaszerepektől az összetett ábrázolást igénylő karakterekig terjedő nagyívű művészi pályafutása, egyedülálló színpadi eleganciát tükröző előadóművészete, a kiváló humor mellett mély drámaiságról is árulkodó jellemformálásai elismeréseként.

A színésznő már főiskolásként szerepelt Keleti Márton  Esős vasárnap című filmjében (1962), a következő években mások mellett Makk Károly is forgatott vele. Aztán felfedezték a német nyelvterületen és 1965-től számos külföldi produkcióban szerepelt. Harmincévesen otthagyta a nemzetközi karriert, hazajött és Pécsett kezdte újra hazai színházi pályáját.

Megjegyezte, hogy mivel kerek volt a pályája, nem vette észre, hogy sokáig elkerülték a szakmai díjak (érdemes művész 2012-ben, kiváló művész 2015-ben lett). Hozzátette: hálás azért, hogy idős korában még dolgozhat és elismerik a munkáját.

Lengyel György rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professor emeritusa a magyar színházművészet értékeinek továbbadását a klasszikus drámák és a kortárs szerzők alkotásainak színrevitele mellett az operairodalom legjelentősebb műveinek kimagasló színvonalú interpretációjával is elhivatottan szolgáló, több évtizedes pályája elismeréseként.

Oláh Zoltán balettművész, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa, a Magyar Táncművészeti Egyetem Klasszikus Balett Tanszékének adjunktusa a balettirodalom legjelentősebb szerepeit már fiatal korától kezdve kiemelkedő érettséggel megformáló, magas szintű művészi munkája, a szakma és a közönség körében nemzetközi és hazai szinten egyaránt nagy sikernek örvendő alakításai elismeréseként.

Sümegi Eszter operaénekes, a Magyar Állami Operaház szerződéses magánénekese a világ legrangosabb operapódiumain és koncerttermeiben is páratlanul sikeres, számtalan főszerepet magába foglaló, kivételesen gazdag művészi pályája elismeréseként.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Átadták az állami művészeti kitüntetéseket

süti beállítások módosítása