Hallgatni Aranyt! – Arany János versei és levelei az interneten

Neves színművészek tolmácsolásában, ingyenesen hallgathatóak a költő művei és levelei. 

A 2017-es évet az Országgyűlés Arany János-emlékévvé nyilvánította. A programsorozat a költő születésnapjához kapcsolódó naptári évvel nem ér véget, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb egyéniségének emlékét ápoló és népszerűsítő események folytatódnak. 

edv_7367.jpgJordán Tamás a hangzóanyag felvételén (fotók forrása: Magyar Művészeti Akadémia)

A programsorozatban a Magyar Művészeti Akadémia is részt vesz saját szervezésű projektjeivel – többek között a Hallgatni Aranyt! programmal −, amelyeket a központi költségvetés az Arany János Emlékévre elkülönített forrásának felhasználásával finanszíroz. A hangzóanyag a projekt weboldalán érhető el, a projektet roadshow népszerűsíti. Az itt bemutatott felvételek ingyenesen, bárki számára elérhetőek és használhatók akár oktatási anyagként is. Az oldal a felvételek ütemét követve folyamatosan frissül, werkfilmek és népszerűsítő kommunikációs „gag”-ek színesítik. 

Az MMA által indított projekt célja, hogy Arany János jelentős művei ingyenesen, mindenki számára elérhetők legyenek az interneten hangzóanyag formájában. Az Arany János válogatott verseit és levelezését tartalmazó hanganyag előadóművészek és irodalmárok közös vállalkozása. A százharminc költeményt és mintegy hetven levelet magában foglaló „szöveggyűjtemény” egyszerre vall arról, hogy az ezredforduló színész-nemzedéke mennyire tudott azonosulni Arany János emberi és költői világával, és arról, hogy milyen értékszempontokat követ az irodalomtudomány, amikor egy monumentális életmű részeiből az egészet igyekszik felmutatni. 

gs_15.JPGCsászár Angela és Lukács Sándor

A versanyag nem korlátozódik az életmű valamely korszakára, illetőleg műfajára. A szerkesztőknek egyetlen elvi fontosságú célja van: a lehető legteljesebb valóságában kívánják felidézni Arany János emberi arcát, érzelmi világát, s azt a látképet a magyar és az egyetemes történelemről, amelyet kivételes műveltségével és költői talentumával hitelesített.

Arany János műveinek hangrögzítése az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, Rátóti Zoltán szakmai irányításával 2017 őszén indult el ismert színművészek közreműködésével. Közismert színművészeink mellett (többek között Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Császár Angela, Cseke Péter, Csuja Imre, Gáspár Sándor, Haumann Péter, Kerekes József, Kubik Anna, Lukács Sándor, Máté Gábor, Mécs Károly, Oberfrank Pál, Pregitzer Fruzsina, Ráckevei Anna, Rátóti Zoltán, Szarvas József) fiatal művészek (Orosz Ákos, Ötvös András, Szatory Dávid, Tenki Réka, Vecsei H. Miklós) és határon túliak is (Gál Tamás Felvidékről, Bogdán Zsolt Erdélyből) részt vesznek a munkában. 

(Forrás: Magyar Művészeti Akadémia)

süti beállítások módosítása