Milyen bemutatókat ajánlunk a héten

Az általunk ajánlott bemutatók tanulsága, hogy veszedelmesek az emberi viszonyok – amin lehet nevetni, borzongani vagy éppen énekelni is róla.

Gyöngyhalász (kortárstánc) / Badora Társulat / helyszín: Müpa / kor: Barta Dóra / március 20. 19 óra

Barta Dóra koreográfiáiban előszeretettel nyúl az emberi lélek mélyrétegei felé. Az előadás ismertetője alapján legújabb munkájában sem tesz másként: Van a gyöngyhalász, aki lemerül az óceán mélyére, keresi, kutatja azt a kagylót. Hosszú percekig a víz mélyén. Életét kockáztatja az értékért, ami másokat díszít majd. Van a gyöngyhalász, aki másfajta gyöngyöt keres. Gyöngyét a léleknek. Lemerül a végtelen lélek óceán legmélyére, keresi, amiről tudja, hogy csak az övé lesz. Lemerül érte. Kockáztat. Keresi az igazat, és ha megtalálja, felszínre hozza. Létezik ilyen gyöngyhalász is

szinhaz_fuggony2.jpg                                Illusztráció

A Gyöngyhalász látványvilágát Barta Dóra hozta létre, dramaturgként Németh Virág segíti a munkáját.

Láncra vert szavak (dráma) / Neptun Brigád, RS9 Színház / helyszín: RS9 Színház / március 22. 19:30

A Neptun Brigád előadása nem könnyű esti szórakozást kínál. A katalán Jordi Galcerán pszicho-thrillere a szerelem és a szexualitás, a féltékenység és a bosszú feneketlen bugyrait tárja fel egy kegyetlen, olykor bizarr és meglepő fordulatokat hozó kétszemélyes harcban.

Egy zárt, veszélyes eszközökkel berendezett térben egy férfi és egy rémült, székhez kötözött nő. A férfi elmondja magáról, hogy sorozatgyilkos és a nő lesz a következő áldozata. Egy esélyt azonban hagy a nőnek: azt javasolja, hogy játszanak szóláncot, s ha a nő nyer, szabadon elmehet. A nő beleegyezik, és ezzel nemcsak a „szavak játéka” kezdődik el, hanem egy testi-lelki küzdelem is – áll a színlapon. 

lancra-vert-szavak-original-.jpgBaksa Imre és Botos Éva az előadás imázsfotóján (forrás: Szegedi Pinceszínház)

A harc résztvevői Botos Éva és Baksa Imre. Az eredeti művet Szandtner Anna fordításában állítják színpadra. A díszlet Botos Éva, a jelmez Korpics Móni munkája. Az előadás dramaturgja: Duró Gábor.

A Láncra vert szavak a premiert követően március 23-án, április 7-én és 21-én látható az RS9 Színház Vallai kertjében.

Ernst (komoly) az élet (Bunbury) (vígjáték) / Weöres Sándor Színház, Szombathely / r: Zsótér Sándor / március 23. 19 óra

Zsótér Sándor rendezései legyenek akár jók, akár kevésbé jók, érhetőbbek vagy nehezebben követhetőek, mindig pontos látleletei a kornak, amiben, és az embereknek, akikkel élünk. Rendezéseinek egyik titka a szöveg mély és részletező elemzése. Nem gyakran állít színpadra vígjátékot, ha mégis, biztosak lehetünk benne, hogy az előadás nem felhőtlen kacagást ígér. Persze előre semmit nem lehet tudni. Most Oscar Wilde  Bunbury című vígjátékának Jelinek-féle változatát szervírozza nekünk.

Wilde abszurdba hajló, a burleszk elemeit megelőlegező vígjátéka szemtelen bájjal, csillogó szellemességgel ironizál egy agyonszabályozott, önmagát túlélt, már csak külsőségeiben létező, képmutató társadalmon. 

ernst.jpgZsótér Sándor az olvasópróbán (fotó: Mészáros Zsolt)

Az előadás főbb szerepeiben Bajomi-Nagy Györgyöt, Kenderes Csabát, Trokán Pétert, Endrődy Krisztiánt és Kiss Marit láthatjuk. A díszletterveket Ambrus Mária, a jelmezterveket Benedek Mari készítette. A dramaturg: Ungár Júlia.

Az előadás a bemutatót követően március 28-án és 29-én, valamint április 3-án látható a szombathelyi teátrum Márkus Emília termében. Minden alkalommal este 7 órától.

Kabaré (musical) / Miskolci Nemzeti Színház / r: Mohácsi János / március 23. 19 óra

A Kabaré azon musicalek köré tartozik, amit nem nagyon kell különösebben ismertetni, ahogy Mohácsi János rendezései is közismertek a színházszeretők körében. Testvérével, Mohácsi Istvánnal sorra szed ízekre és állít össze valami sajátos agymenéssé jól ismert darabokat. Most is valami hasonlóra lehet számítani: egy olyan előadásra, amely Kabaré is meg nem is.

A női főszerepben Czakó Julianna és Radnay Csilla látható kettős szereposztásban, a férfi főszereplő Rózsa Krisztián, a konferansziét pedig Harsányi Attila kelti életre. A szöveg színpadra állításában Mohácsi Jánoson és Mohácsi Istvánon kívül Eörsi István vett részt.

A Kabaré a premiert követően március 24-én, 29-én és 31-én látható a Miskolci Nemzeti Színház nagyszínpadán.

Veszedelmes viszonyok (dráma) / Szegedi Pinceszínház / r: Varga Bálint / március 23. 19:30

A történetet a Glenn Close és John Malkovich főszereplésével 1988-ban készült filmből ismerhetjük leginkább. Az alapmű Choderlos de Laclos azonos című regénye, amely a múlt században tiltott olvasmány volt. A Veszedelmes viszonyok a 18. századi Franciaországban játszódó szerelmi történet férfiak és nők cselszövéseiről, praktikáiról, szövevényes testi és lelki kapcsolatairól. Szereplőinek hétköznapjai a hódítás, a gyönyörszerzés, a birtoklás és a hatalmi vágy kielégítése jegyében telnek.

Valmont, a gátlástalan nőcsábász fogadást köt a gazdag Merteuil márkinéval, hogy könnyedén elcsábítja az erényességéről ismert, gyönyörű Madame de Tourvelt. A becstelen játék közben azonban Valmont szerelmes lesz, de alattomos játszmáinak nem lehet beteljesült szerelem a vége.

A Szegei Pinceszínház előadásában a két egymással vetélkedő embert Kis Katalin és Jászberényi Gábor alakítja. Az előadás a premiert követően március 24-én látható, este fél 8-tól.

A hattyú (komédia) / Örkény Színház / r: Polgár Csaba / március 24. 19 óra

Molnár Ferenc színpadi műveiben mindig benne van egy jó előadás lehetősége. A XIX. században írt, a kort telibe találó darabokból általában nem könnyen hozható ki, de benne van. Az biztos, hogy kiváló színészeket igényel, amely az Örkény Színház esetén adott.

A hattyú mesterkomédia: bravúros humorú, szellemesen éleslátó, pestiesen gúnyos. Egy trónfosztott dinasztia feje, Beatrix, tűzön-vízen keresztül próbálja visszajuttatni családját a hatalomba. Ehhez egyetlen eszköz van a kezében: féltve őrzött lánya, Alexandra. Őt kell hozzáadni Albert herceghez, a Monarchia trónörököséhez. Albert azonban nem érdeklődik, és Beatrix okos asszonyként pontosan tudja: a férfi figyelmét egy nőre igazán csak egy másik férfi figyelme tudja felhívni – olvasható a színlapon.

A főbb szerepekben Csákányi Eszter, Takács Nóra Diána, Mácsai Pál, Tenki Réka, Nagy Zsolt és Jéger Zsombor látható. A díszlet Izsák Lili, a jelmez Sokorai Attila munkája. Dramaturgként Szabó-Székely Ármin segíti a rendező munkáját.

A hattyú a premiert követően márciusban és áprilisban további hét alkalommal látható az Örkény István Színházban, minden alkalommal este 7 órától.

süti beállítások módosítása