A háromágú tölgyfa tündére – audionarrált előadások a Bethlenben

Fabók Mancsi Bábszínháza A háromágú tölgyfa tündére című díjnyertes előadását legközelebb március 25-én láthatják és hallhatják a nézők audionarrációval. 

A Bethlen Téri Színház az AKKU Egyesülettel március 4-én tartott először a vakok és gyengénlátók színházi élményét is lehetővé tevő, audionarrációval kísért vasárnapi családi előadást. 

eloadas_foto.jpg                                    A háromágú tölgyfa tündére (forrás: Bethlen Téri Színház)

A Bethlen Téri Színház 2016 őszén, a Színházak Éjszakája kapcsán ismerkedett meg az AKKU Egyesülettel, és kezdtek el együtt azon dolgozni, hogy a színház a látássérültek számára is akadálymentesítse előadásait. Egy tavalyi sikeres pályázat eredményeképpen idén tavasszal kétszer valósítanak meg olyan integrált előadást, ahol látó és látássérült, gyermek és felnőtt nézők egyidejűleg élvezhetik a produkciót. Az előadásokra a látássérültek 200 forintos regisztrációs jegyet igényelhetnek. 

Fabók Mancsi előadását – melynek budapesti bemutatója egy éve éppen a Bethlen Téri Színházban volt – a szakemberek és a színház együtt választották ki. Az alkotó és előadása októberben a 9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén fődíjat kapott „a vásári bábjáték tradíció megújításáért és életben tartásáért”.  A színház munkatársai a vasárnapokon szokásos kézműves foglalkozás mellett a különböző érzékszervekre ható játékokkal is készül a különleges alkalomra.  

1_foto_ribarszki_viktoria.jpg                      Kézműves foglalkozás és a különböző érzékszervekre ható játékok (fotó: Ribaraszki Viktória)

Az AKKU Egyesület a látássérülteknek egy iPhone-t és hozzá fülhallgatót biztosít, az előadást pedig egy szakképzett audionarrátor – miközben egy monitorról figyeli az előadást egy másik helységben – élőben közvetíti. Korábban egy előre rögzített, ún. előnarráció készült a nézők számára, ami az interneten keresztül már jóval az esemény előtt elérhető és az estével kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazza, mint pl. a díszlet és jelmezek, a szereplők bemutatása, a rendezés sajátosságai, a darab háttere stb. (ez elérhető a facebook eseményből). 

Ezen felül közvetlenül az előadás előtti fél órában egy ún. színpadbejárás keretében a vendégek megismerhetik a darab legfontosabb kellékeit, díszleteit, a járásokat, valamint találkozhatnak a szereplőkkel és alkotókkal is, így még könnyebben tudják elképzelni az előadás általuk nem, vagy nehezen látható részeit.  

4_foto_ribarszki_viktoria.jpgElőadás előtti színpadbejárás, ismerkedés a térrel és a kellékekkel a narrátor segítségével (fotó: Ribarszki Viktória)

A színház a következő évadban két felnőtt és egy újabb gyermekelőadást tervez akadálymentesíteni, nemcsak a látássérültek, hanem a vakok és gyengénlátók számára is. Ehhez ismét az AKKU Egyesület lesz a partnerük. 

(Forrás: Bethlen Téri Színház)

Kapcsolódó cikkek

Nem üzlet és nem misszió - A kulturális akadálymentesítésről (Szinhaz.net)

süti beállítások módosítása