Menni vagy maradni?

Az FAQ társulat Izland-Magyarország című előadása az elvándorlás és az itthon maradás hátterét boncolgatja egy különös előadásban. 

Miért hagyja el valaki az országot, ahova született? Mit képzel el ideális lakóhelyként? Mi az ő utópiája? Hogy talál rá? Milyen módon jut el oda? Hogy keresi a helyét ezen a messzi, sehol-helyen? Tud-e ott gyökeret ereszteni? Hogy alakul át ebben a távolságban a hazájáról alkotott képe? – ezeket a kérdéseket feszegeti a produkció. 

Az utazó segítségére van a virtuális valóság: millió internet-mozaik, kommentfolyam, youtube-videó, facebook-csoport. Az, hogy honnan szűri le az információkat, hogyan alakítja ki saját valóságát, mind megannyi apró választás kérdése. Lecsapolja a kollektív tudatalattit: egy ország, egy társadalom kisebb-nagyobb virtuális és valós közösségeihez csatlakozik. Az utazó – akit a kattintásai, döntései révén ismerünk meg – akárki, akármelyikünk lehetne. 

image_nagy_gergo.jpgAz Izland-Magyarország imázsképe (fotó: Nagy Gergő)

Az előadás szövege internetes fórumok, blogok, facebook-csoportok bejegyzéseiből, valamint Pereszlényi Erika által utcán, villamoson, buszon hallott és lejegyzett beszélgetések alapján áll össze.

Használunk olyan szövegeket ebben az előadásban, amelyek önmagukban talán nyomasztólag hatnának, de itt – már csak azért is, mert nem várt módon szólalnak meg -, kiragadva a maguk kontextusából, egyszerre lesznek viccesebbek és gyomorba vágóbbak. Olyan, mintha nagyítót helyeznénk e szövegek fölé, mely nagyítótól nevetségesebbek és hátborzongatóbbak is lesznek. E két minőségnek – a nevetségesnek és a hátborzongatónak – ez a fajta absztrakt együttállása talán mégis elgondolkoztathatja a nézőt” – mondta az előadásról Barcsai Bálint rendező a Pótszékfoglalón.

Az előadás szereplői: Fehér András, Georgita Máté Dezső, Martinkovics Máté, Mentes Júlia
Messaoudi Emina és Orbán Borbála. A díszlet Lukács Mihály, a jelmezek Horváth Jenny munkája. Az előadás dramaturgjai: Gábor Sára és Varga Zsófia.

Az Izland-Magyarország bemutatója március 28-án, este 7 órakor lesz a Jurányi Házban.

(Forrás: Jurányi Ház)

Kapcsolódó cikkek

Ismerik a FAQ Színházat? – Interjú Árvai Péterrel

süti beállítások módosítása