Nádas Péter kapja az idei Aegon Művészeti Díjat

Az író Világló részletek című regényéért érdemelte ki a hárommillió forinttal járó elismerést.  

A tizenharmadik alkalommal odaítélt díj Magyarország egyik legnagyobb pénzjutalommal járó, magánalapítású irodalmi elismerése, amelyet április 10-én adnak majd át a budapesti Katona József Színházban. Az elismeréssel az előző év kiemelkedő, kortárs szépirodalmi alkotását jutalmazzák.

Nádas Péter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a több mint 1200 oldalas könyvének alapja „egy pszichikai és valószínűleg fizikai törvényszerűség: az asszociációs sorok követése”. Az író, aki saját és családja élete nyomán egy történelmi korszakról, a közelmúltról írta kétkötetes munkáját, arról is beszélt, hogy írás közben nemcsak családjának történetével és igazságaival kellett szembenéznie, de saját depressziójával és öngyilkos gondolataival is. 

nadas.jpg                               Nádas Péter

Az idei díjra csaknem száz kötetet jelöltek a könyvkiadók. Négy verseskötet és hat regény került a szűkített listára, amelyről hét főből álló, szakmai zsűri döntött: Radnóti Sándor kritikus, művészetfilozófus, a zsűri elnöke, Angyalosi Gergely irodalomtörténész, Balajthy Ágnes irodalomtörténész, Diószegi Endre középiskolai tanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Tanári Tagozatának elnöke, Füle Ágnes kulturális szervező, blogger, Für Anikó színművész és Takács Ferenc irodalomtörténész.

A döntős kötetek között volt - Nádas Péter műve mellett - Csabai László  Szindbád, a forradalmár, Kántor Péter  Valahol itt, Nádasdy Ádám  Nyírj a hajamba, Parti Nagy Lajos  Létbüfé, Rakovszky Zsuzsa  Célia, Szécsi Noémi  Egyformák vagytok, Tompa Andrea  Omerta, Tóth Krisztina  Ünnep és Vida Gábor  Egy dadogás története című kötete is.

Nádas Péter 1942-ben Budapesten született. Munkásságáért számos rangos elismerést kapott: 1985-ben József Attila-, 1992-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, 1998-ban az Emlékiratok könyve Franciaországban megkapta az év legjobb idegen nyelvű könyvének járó díjat, 2005-ben Pro Urbe Budapest, 2006-ban Márai Sándor- és Palládium-díjat kapott, és a Berlini Művészeti Akadémia is tagjai közé választotta.

2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést, 2010-ben Budapest díszpolgára lett, és Szirénének című művéért neki ítélték Az évad legjobb magyar drámája díjat. 2014-ben az európai irodalom jeles alakjait kitüntető Würth-díjat, 2015-ben drámaírói életművéért Szép Ernő-díjat vehetett át a magyar dráma napján. Nevét évek óta az irodalmi Nobel-díj várományosai között említik.

Nádas Péter három jelentős drámát is írt: a Takarítást (1977), a Találkozást (1979) és a Temetést (1980). A színházak időről időre nekiveselkednek ezeknek a műveknek, de sokak szerint még egyik darabját sem sikerült soha saját irodalmi súlyán színpadra állítani. A Találkozást jelenleg is játsszák a Pesti Színházban, Eszenyi Enikő rendezésében.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása