A Dohány utcai seriff (nem) látható Nyíregyházán

Mohácsi János rendezése ugyanis, amely a Móricz Zsigmond Színházban vendégszerepel, teljes sötétségben zajlik.

A FÜGE Produkció előadását 2012-ben mutatták be, és abban az évadban megkapta a Legjobb független előadás és a Legjobb színházi zene díját a színikritikusoktól.  

Az előadás szövegei kizárólag megtörtént eseményekről szólnak, és csak személyes vissza­emlékezésekből származnak. Az interneten is sok ilyen dokumentum található, de az egykori diákok ugyancsak gyűjtöttek anyagot, például Bánfalvi Eszter készített egy ötórás interjút az egyik túlélővel, aki halála előtt még láthatta az előadást. Az egyik szereplő a saját nagymamája történetét mondta el az alkotóknak. Elhangzik néhány részlet Claude Lanzmann  Shoah című dokumentumfilmjéből, valamint Konrád György  Elutazás és hazatérés című könyvéből is. 

adohanyutcaiseriff_horvathjudit_0154.jpgBánfalvi Eszter az előadásban (fotó: Horváth Judit)

Mohácsi János rendező a nyiregyhaza.hu-nak elmondta, hogy a színen lévő sötét a történelmi sötétségre is utal. Az ebben töltött másfél óra nagyon erős hatással van a nézőkre, de ha valakit ez sokkol, azt zseblámpa fényénél kikísérik a teremből, majd folytatják az előadást. Több ezer forrást olvasott el ő maga is a felkészülés időszakában, az elhangzó szövegek roppantul magával ragadták, ezért nagyon kellett vigyáznia, hogy kézben tudja tartani a rendezői feladatait.

Arról is mesélt, hogy ez nem a fáradt ember vidám, esti szórakozása. Olyan jöjjön meghallgatni, akinek esetleg kétségei vannak a holokauszttal kapcsolatban, érdeklődik a történelem iránt, meg akarja tudni például, hogyan viselkedtek a magyar állampolgárok, a magyar állam, a németek, a zsidó foglyok egymással, miként működött egy koncentrációs tábor.

A Dohány utcai seriff március 26-án este fél 8-tól hallható a Krúdy Kamarában.

(Forrás: Móricz Zsigmond Színház, Nyiregyhaza.hu)

süti beállítások módosítása