Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten

… a hagyományról, a halálos szerelem halhatatlanságáról, keresztény migránsokról és a gyermekkor kérdéseiről táncban, prózában, versben és passiójátékként.

Talpuk alatt / Duna Táncműhely, Káva Kulturális Műhely / helyszín: MU Színház / március 28. 10 óra

A komplex táncszínházi nevelési előadás a Nemzeti Táncszínház négy évvel ezelőtt megkezdett színházi nevelési munkájának újabb eredménye. Míg a korábbi Horda 2 című előadásban a kortárstánc, ebben a néptánc játszik szerepet. Két világ, két világfelfogás, a néptáncról és a hagyományról (a hagyomány megőrzéséről, továbbörökítéséről) való két ellentétes gondolkodás csap össze a történetben. 

szinhaz_fuggony2.jpg                                Illusztráció

Az alkotók célja, hogy a néptánc és a komplex színházi nevelési előadások formanyelvének ötvözésével lehetőséget adjanak a középiskolásoknak arra, hogy gondolataikat, érzelmeiket és testüket a felkínált problémakör közös értelmezésen és cselekvésen keresztüli vizsgálatának szentelhessék, fejlesszék aktív értelmi és érzelmi kifejezőkészségüket.

Játékunkban a hagyomány és innováció témakörét szeretnénk megvizsgálni; a két fogalom feszültségéről egymás mellett / egymás nélkül / egymással örök harcban levéséről szeretnénk közösen gondolkodni a fiatalokkal. Az előadás rendezője: Sereglei András, szerzője és dramaturgja: Romankovics Edit, koreográfusa Juhász Zsolt.

A Talpuk alatt a premiert követően április 10-én látható, két alkalommal is a MU Színházban. Az előadásra középiskolai osztályok jelentkezését várják a szervezők.

Szomorú vasárnap (musical) / Madách Színház / r: Horgas Ádám / március 29. 19 óra

A Szomorú vasárnap egy halhatatlan szerelem története. Seress Rezső, sok örökzöld sláger, és a világhírű dal, az „öngyilkosok himnuszának” szerzője maga is öngyilkos lesz. De visszatér oda, ahol életét, mint zongorista, élte: a legendás Kispipába.

A mi előadásunkban három szereplő – Seress Rezső, felesége, Helén és egy pincér – szemszögét ismerhetik meg a nézők. A Rudolf Péter által megformált főszereplő egy meglehetősen ellentmondásos és szenvedélyes szerelem tükrében, halála után emlékszik vissza élete fontosabb stációira, újraéli a történelem viharait. Az előadás anekdotákban fennmaradt eseményekre épít, Seress dalait Müller Péter Sziámi válogatta össze az egyes jelenetekhez, színes és izgalmas zenei tükröt tartva ezzel a közönségnek” – mondta az előadásról a rendező.

szomoru.jpg        Nagy Sándor, Nagy-Kálózy Eszter, Horgas Ádám és Rudolf Péter (forrás: Madách Színház)

Az előadásban Rudolf Péter partnerei: Nagy-Kálózy Eszter és Nagy Sándor. A díszlet Horgas Ádám, a jelmezek Bujdosó Nóra munkái. A Szomorú vasárnap a bemutatót követően március 30-án és 31-én, illetve április 1-én és 2-án látható a Madách Színházban. Minden nap két-két alkalommal: délután 3 és este 7 órai kezdettel.

Mit eszik a micsoda? (bábelőadás) / Bóbita Bábszínház, Pécs / r: Veres András / március 31. 16 óra

Keresztesi József pécsi költő a kortárs gyermekirodalom talán legkülönlegesebb, legmókásabb világába repíti olvasóit. Különös lényekről, helyzetekről, történetekről mesél egyszerre játékos és bölcs verseiben. Bekukkanthatunk a kamrába, a szekrénybe, a fürdőszobába, és mindenhol csodába botlunk. Mit eszik a vapiti? Mi a csuda az a lápi trotty? Hová tűnt el a gombfoci csapat hírneves csatára? Ki vadászik pudingra? Az előadás sok- sok kérdésre ad választ, bábokkal, zenével és nevetéssel. 

matta-lorant2.jpgMatta Lóránt (forrás: Pecsma.hu)

Az előadás tervezője Bartal Kiss Rita, aki pedig játszik: Matta Lóránt. A Mit eszik a micsoda? a premiert követően áprilisban további tizenhárom alkalommal látható a pécsi Bóbita Bábszínházban.

Akinek meg kell halnia (passiójáték) / Szegedi Nemzeti Színház / r: Kaj Ádám / március 31. 15 óra

A történet egy anatóliai görög faluban játszódik az 1920-as években. Húsvét táján összeülnek az elöljárók. Nagy gondban vannak: a következő évi passiójáték szereplőit kell kijelölniük. Sok vita után Krisztus szerepét Manolioszra, a fiatal pásztorra bízzák. Manoliosz és társai – az apostolok, akik között ott van a földesúr fia is – őszinte szívvel, nagy elmélyüléssel készülnek szerepükre. Ám Krisztus eme igazi követői akaratlanul is szembekerülnek az emberi gonoszsággal. Fellépésük drámai eseményeket von maga után, melyek során mindenki megmutatja igazi arcát.

A darab sok aktualitást tartalmaz: a drámai bonyodalmat egy menekültcsoport érkezése készíti elő. Ezek a menekültek keresztény görögök, akiknek otthonát a török milíciák dúlták és égették fel. Az előadás dramaturgja Pásztó András, a látvány Pipei Borbála munkája.

Kapcsolódó cikkek

A jövő évadtól kezdve nyáron sem fog leállni a Madách Színház
„Nem lennék elégedett, ha pusztán csak lejátszanánk az előadásainkat” - Interjú (Káva)
„Elkezdtük keresni azt a közönséget, amelyik nem csak nézni szeretne" - Interjú (Káva)

süti beállítások módosítása