Tizenhat bemutató szerepel az Opera következő évadában

Az új évad Puccini Itáliája és a felújítások következtében a vendégszereplések jegyében fogant.

Az Eiffel Műhelyházat 2019. január 27-én, Mozart születésnapján avatják fel, míg jövő év májusában a tervek szerint újranyithat a korszerűsített Andrássy úti dalszínház is – mondta el az évadismertető sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója.

A Puccini Itáliája címet viselő új évadban egyedülálló módon az olasz szerző minden művét játszani fogják az Operaház újranyitásával egybeeső tematikus fesztiválon. 

evados_sajtotaj5_foto_csibi_szilvia.jpgÓkovács Szilveszter a sajtótájékoztatón (fotók: Csibi Szilvia)

Először lesz látható az Opera műsorán Mozart  A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény; Tóth Péter  Tóték; Szálinger Balázs  Krizantémok, avagy Liú halála; valamint Puccini  A fecske című műve. Emellett további nyolc opera- és négy balett bemutatóval készül az Operaház. Az évadot az Énekkari Művészek Minifesztiválja színesíti, amelynek zárásaként napjaink egyik vezető olasz tenorja, Vittorio Grigolo ad áriaestet, Magyarországon első alkalommal.

Az új évad az utazásról is szól, az Operaház felújítása miatt kilencven magyarországi, határon túli magyarok lakta és külföldi városban, Puccini életének több fontos olaszországi helyszínén és a berlini Deutsche Operben is fellépnek a társulat művészei.

Október 30. és november 11. között New Yorkban mutatkozik be az Operaház és a Magyar Nemzeti Balett. A Lincoln Center részét képező David H. Koch Theaterben hat opera- és balettest is vendégszerepel, köztük több az Egyesült Államokban először látható nagyszabású produkció, például Erkel  Bánk bánja és Vajda János  Mario és varázsló című műve is. Emellett az intézmény zenekara a Carnegie Hallban ad önálló hangversenyt. 

evados_sajtotaj1_foto_nagy_attila.jpg

A Bánk bán 2019. január 7. és 20. között a dél-koreai Teguba is ellátogat, míg augusztusban a Salome az opera cselekményének eredeti helyszínén, Jordániában, a Machaerus hegyén, Heródes Antipász egykori palotájának romjai között elevenedhet meg újra.

Az országjáró turnésorozat keretében 2018 szeptembere és 2019 áprilisa között a Bohémélet, a Tosca és a Turandot koncertszerű előadásait is elviszik operajátszási hagyományokkal nem rendelkező magyarországi és határon túli magyarok lakta városokba.

A Gördülő Opera elnevezésű kezdeményezés folytatásaként 2018. augusztus 31. és szeptember 9. között nyolc székelyföldi városban mutatkozik be Donizetti  Szerelemi bájital című vígoperája magyar nyelven, az előadás a tervek szerint 2019 augusztusában visszatér Erdélybe, de eljut a Partium és Bánát szórványban élő magyarságához is.

(Forrás: MTI, Magyar Állami Operaház)

Kapcsolódó cikkek

Ókovács Szilveszter marad az Operaház élén
Az Operaház felmondta a dolgozóival kötött kollektív szerződéseket
Az Operaház díjazta a legjobbjait
Drágább lesz és nem is teljes körűen újul meg
Miért lesz drágább, ha nem is teljes körűen újul meg?

süti beállítások módosítása