Akik még a választások előtt felpofozzák a magyar történelmet

A Magyar nátha című előadás a Jurányiban a történelemkönyvek apróbetűs részeit nagyítja fel egy abszurd kabaréban. 

Magyarországon felütötte fejét a HU-N1 vírus, közismertebb nevén a „magyarnátha”. A betegség a magyarok génjeit támadta meg, melynek következtében az eleurópaisodás jelei mutatkoznak rajtuk. Túlzott elfogadás, szélsőséges liberalizmus, a hazai konyha teljes elutasítása. Mivel szervezetük nem tolerálja a gyors változást, a magyarság pusztulásnak indult. Tudósaink azonban, utolsó szalmaszálként, találtak három immunis személyt, akiknek génjeibe tekintve rábukkanhatnak a kijavítandó szekvenciákra – ez a kerettörténete az előadásnak.

magyarnatha_foto.jpgDankó István, Kocsis Gergely és Vinnai András az előadás imázsfotóján (forrás: jurányi Ház)

Mivel a magyar ember genomja teljeskörűen tartalmazza az egész hazai történelmet, egy génprojektor, magyar nevén a sorprés segítségével most Önök is bepillantást nyerhetnek a magyarok történetébe a honfoglalástól egészen napjainkig. Miközben hőseink a gyilkos vírus megállításáért küzdenek, választ kaphatunk történelmünk legégetőbb kérdéseire.

Például arra, hogy miért kellett a magyaroknak hátrafelé nyilazniuk, amikor szemből sokkal könnyebb? Valóban nagy paraszt volt-e Dózsa György? Egy átlagos Habsburgnak tényleg a tarkóján volt-e az orra a belterjesség miatt? Az Árpád-ház bizonyíthatóan egy félresikerült előjáték miatt halt-e ki? Mátyás király tényleg csak női álruhát szeretett ölteni? Kölcseyt zavarta-e a térlátásának hiánya? – olvasható a színlapon. 

A lényeg az, hogy a magyar történelem magasztos pillanatait leromboljuk, és nem állítunk a helyükbe semmit” – mondta egy interjúban az előadás egyik szerzője, Fehér Gáspár. „Különben pedig hiába próbálnak meg a történészek bizonyos pillanatokat felnagyítani, a történelem végül is banális események láncolata. Mi most a nagy pillanatok mögé nézünk” – replikázott rá szerzőtársa, Litkai Gergely.

Jan Assmann a Kulturális emlékezetben írja, hogy múlt egyáltalán azáltal keletkezik, hogy az ember viszonyba lép vele. Mi azt mutatjuk meg ebben a darabban, hogy a múlthoz másképpen is lehet viszonyulni, mint ahogy az megszokott. Lehet persze, hogy lesz egy kis sértődés” – ez pedig Fehér Boldizsár meglátása, aki a harmadik szerző.

A Magyar nátha rendezői, egyben szereplői: Dankó István, Kocsis Gergely és Vinnai András. A látványért Juristovszky Sosa felel. 

A DEKK Színház és a FÜGE Produkció közös előadása első alkalommal április 6-án, este 7 órától látható a Jurányiban. Ezt követően május 13-án tűzik műsorra ugyanott. 

(Forrás: Jurányi Ház)

süti beállítások módosítása