„Amikor a saját halott lányom fölött kell beszélnem, az nagyon kemény”

Papadimitriu Athina valóban saját lányával, Trokán Annával játszik együtt a Bernarda Alba háza előadásában. A Librarius kérdezte őt.

Papadimitriu Athina a Budapesti Operettszínház tagja, de vendégként több színházban is szerepel, legutóbb a Spirit Színház Bernarda Alba háza című előadásában, ahol a rendíthetetlen erkölcsű és minden életet maga körül vasszigorral elfojtó anyát alakítja Federico Garcia Lorca darabjában. 

bernarda_1.jpgTrokán Anna és Papadimitriu Athina az előadás imázsképén (forrás: Spirit Színház)

A darab egy kegyetlen erkölcsű világot mutat meg. „Én, ugye, görög vagyok. Magyarországon születtem és elég modern gondolkodású szüleim voltak, de az én anyám például nagyon félt a világ szemétől, hogy mit mond a szomszéd meg a mikrokozmosz. Szóval tőlem ez a világ egyáltalán nincs távol, jól ismerem” – mondja a színésznő az interjúban ezzel kapcsolatban, hozzátéve – „Én azzal foglalkoztam a próbák alatt, hogy megértsem ennek a nőnek a vastörvényeit, és megéreztessem az igazságát. Tulajdonképpen fölmentést kerestem neki a könyörtelen viselkedésére”.

A hagyomány nagyon erős tud lenni. A mi családunkban is voltak halálestek, és láttam anyám gyászát. Pedig ő már városi asszony volt. A vallás nagyon erősen működik. Ott nincs pardon! Ezekből merítettem” – fűzi hozzá. Ezzel kapcsolatban a mostani erkölcsökről is megvan a véleménye: „Nem kellene, hogy ennyire szigorúak legyenek az erkölcsök, de ami most van, azt kikérem magamnak, az nem való senkinek, abban mindenki rosszul érzi magát”.

Úgy gondolja, hogy a közösségért való élet szélsőségéből mára átestünk az egyének önzésébe. „A saját jóérzésnél sokkal fontosabb ezeknél a népeknél, hogy mit gondolnak a másikról. Ez persze talán túlzás, de a mai világ meg átesett a ló túlsó oldalára: csak az a fontos, hogy én mit akarok. A legtöbb embert egyáltalán nem érdekli, hogy ki mit gondol róla. Rettenetesen önző lett a világ”. 

bernarda.jpgPapadimitriu Athina az előadásban (fotó: Szitás Bernadett)

Partnerei között szerepel a lánya, Trokán Anna, aki az előadásban is az egyik lányát alakítja. Nem ez volt az első közös munkájuk, korábban Szinetár Miklós  Koldusopera-rendezésében is együtt játszottak. „Úgy működtünk együtt, mint két kolléganő” – meséli a mostani előadás kapcsán, hozzátéve – „No de a végén… A lányok közül ő lesz öngyilkos, és amikor fölötte kell beszélnem, az azért nagyon kemény! Az nem játék, hiszen tényleg a gyerekem fekszik előttem. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy volt egy fiútestvérem, és meghalt autóbalesetben. Láttam anyámat, hogy milyen az, amikor egy anya elveszít egy gyereket”.

Az eredeti interjúból az is megtudható, milyen sajátélményei voltak a színésznőnek arról a fajta világról, amiről a Bernarda Alba háza szól, és milyen Bernarda Alba-előadásokban szerepelt ezen kívül.

A teljes interjú, amelyet Márok Tamás készített, itt olvasható.

süti beállítások módosítása