Táncközelben – A fiatalok felé nyit a Pécsi Balett

A társulat ifjúságnevelési programot indít, hogy az óvodás, általános- és középiskolás, valamint az egyetemista korosztály számára közelebb hozza a balett műfaját. 

Március 23-án pénteken egy könnyed beszélgetéssel indult az első Táncközelben program, amelyre a pécsi Leőwey Klára Gimnázium angol szakos diákjai érkeztek. Uhrik Teodóra  Kossuth-díjas művész, a Pécsi Balett ügyvezetője, felvezetőjében hangsúlyozta a klasszikus és a modern balett műfaji különbségeit, beszélt a társulat meghatározó előadásairól és az új bemutató érzelmi hátteréről.  

pecsibalettdiamond_proba_marsalkopeter.jpgA Diamond próbája (fotó: Marsalkó Péter)

Leo Mujić, a Diamond című – premier előtt álló – előadás koreográfusa, már a táncművészet pszichológiájáról is mesélt a vendégeknek, elmondása szerint emberi mivoltunk elemzése sem áll messze e szakmától. A diákok betekintést nyerhettek a társulat próbanapjába közel egy órán keresztül, majd ezt követően emotikonokkal és érzelem-arzenállal elemezték a balett rájuk gyakorolt hatását. A szenvedélyes, a kifinomult, a dinamikus, az erős – mind, mind sokszor említett kifejezésként került elő. 

Április közepén Pécsett tanuló külföldi egyetemi hallgatókat vár a társulat, majd egy általános iskolába látogatnak el a táncművészek. A program nem titkolt célja, hogy a fiatalokat és barátaikat is újra láthassák a közönség soraiban. 

(Forrás: Pécsi Balett)

süti beállítások módosítása