Góbi Rita: „Nemcsak a darabon, hanem önmagamon is dolgozom”

Az idei Lábán-díj egyik várományosa a díjra nominált előadás létrejöttéről és az önmagával való állandó elégedetlenségéről is beszélt  a TáncBlog.hu-nak.

Góbi Rita  Reptében című szólója bekerült a nyolc koreográfia közé, amelyek közül végül kettő nyerheti el a 2017-es év legjobb kortárstánc előadásáért járó elismerést. A díjat április 17-én, este fél 10-kor hirdetik ki és adják át a Trafóban a győzteseknek. Az előadást beválasztották az Aerowawes húsz legjobb kortárs előadása közé, ezért az egyik legjelentősebb kortárstánc seregszemlén, a Spring Forward Fesztiválon ez az alkotás képviselte Bulgáriában hazánkat. A darabot mi is beválasztottuk a tavalyi év legjobb budapesti előadásai közé.  

pzs_0696.JPGGóbi Rita a Reptében előadásában (fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu)

Két éven keresztül érlelte a darabot, először egy zenei albumra improvizált, majd ezt az inspirációját végül elvetetette, és Szegő Dávid zeneszerzővel egészen más úton indultak el: az előadás zenéjét morzejelekből állították össze. „Dávid a morzehangból, azaz morzejelekből építette fel a zenét. Lemorzézta a szövegeimet, szavakat, táncmozdulatokat, így ha valaki értené a morzejeleket, akkor verbálisan is érthetné a zenét. A zene és a koreográfia között egy beszélgetés zajlik, minden percre pontosan ki van dolgozva” – mesél erről Góbi Rita az interjúban.

Erre jött rá a fény, aminek szintén nagyon pontosan megvannak a maga váltásai. A játszótér maga egy háromszög: ez a repülőpálya, amelyen létezem. A próbák során először a természetes fény, a nap sugarai jelölték ki ezt nekem” – fűzi hozzá a táncos-koreográfus.

A kortárstánc nem sok emberhez jut el – erről is beszélt Góbi Rita. „Gondolom, hogy ezt a darabot sem egyszerű befogadni, egy embert negyven percen keresztül nézni. Nehéz koncentrálni, ez kihívás, ami sok nézőt elriaszthat” – fogalmaz. 

rep_1.jpgReptében (forrás: Góbi Rita Társulat)

A munkák során nemcsak magán a darabon, hanem önmagamon is dolgozom, így most is rengeteg mindent átláttam, megértettem. Gyerekkorom óta tisztában vagyok azzal, hogy úgy működöm, mint egy külső kamera, ami kívülről nézi a történéseket. Persze az embernek elementáris vágya, hogy tartozzon valahová, és bennem is van ilyen vágy, de mára elfogadtam, hogy én olyan vagyok, amilyen. Sokat nyitottam a világ felé, így a világ is nyit felém, és ma már nem bonyolítom túl a dolgokat” – vall önmagáról.

Az interjúból az is kiderül, hogy nyughatatlan alkotó. „Soha nem vagyok megelégedve, próbálok továbbfejlődni, továbbgörgetni azt, amit éppen csinálok. Mindig az ismeretlent keresem, azt, hogy miképpen lehet úgy megmozdulni, ahogy még soha” – mondja.

Az eredeti interjúban arról is lehet olvasni, miből indul ki Góbi Rita alkotóként, mi a helyzet saját független társulatával, és milyen gyerekdarabokon dolgozik mostanában.

A teljes interjú, amelyet Kozár Alexandra készített, itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

A nap fotója – Repülni szükséges (Reptében)
Ezek a tavalyi év legjobb kortárstánc előadásai
Ezek voltak az év legjobb budapesti előadásai
Góbi Rita szólója az Aerowaves 20 legjobbja között
Góbi Rita táncos-koreográfus Arany Érdemkeresztet kapott
„Nekem minden tánc az utolsó” – Villáminterjú Góbi Ritával

süti beállítások módosítása