Április az utazások hónapja a Budapesti Bábszínházban

Kínai turnéra indul a Háry János, és  négy bábszínházból hat előadás érkezik a fővárosba. Emellett egy bemutatójuk is lesz.

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal hagyományosan jó együttműködést ápol a Budapest Bábszínház: két éve a Kabaré, az előző évadban a Holle anyó bemutatóját tartották a programsorozattal együttműködésben. Idén egy Dániel András-mese, a Mit keresett Jakab az ágy alatt? április 18-ai premierje zajlik a fesztivál alatt.

jakab2.jpgMit keresett Jakab az ágy alatt (próbafotó: Éder Vera)

A fiatal alkotócsapattal – Szenteczki Zita rendező, Kautzky-Dallos Máté dramaturg, Horváth Márk és Rumi Zsófia tervezők, Tarr Bernadett zeneszerző – készülő előadás különlegességét az interaktivitás adja, ugyanis a játékban végig számítanak a kisiskolás nézők közreműködésére és segítségére.

A társulat április 23. és május 6. között Kínában turnézik. A Kodály-év keretében, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében a távol-keleti ország három városában, Sanghajban, Pekingben és Senjangban látható a Háry János. Szőnyi Kató rendezését új szereposztásban, felfrissítve, de a tradicionális folklórból táplálkozó, Koós Iván és Bródy Vera által megálmodott látványvilágot megtartva tűzik repertoárra ebben az évadban.

 

Egy másik produkció is utazik, igaz, nem olyan messzire: a Tíz emelet boldogság a kecskeméti Ciróka Bábszínházba kapott meghívást. 

haryjanos1.JPGHáry János (fotó: Gálos Mihály Samu)

Ami pedig az érkező produkciókat illeti, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Az elvarázsolt testvérek, a debreceni Vojtina Bábszínház a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála, a kecskeméti Ciróka Bábszínház a Rigócsőr király című előadásait játssza, Fabók Mancsi Bábszínházából pedig három produkciót, Vitéz László és Vas Juliska, valamint A székely menyecske meg az ördög történetét ismerhetik meg, a felnőttek pedig a Kapós Böskét láthatják.

Ebben a hónapban is lesz Esti mese: az április 6-án látható A csomótündér  Gimesi Dóra meséjéből készült, témája a válás. A Bábszínház 7x keretében pedig az egyik legnehezebb technikába, a komoly koordinációt igénylő bunrakuba kaphatnak betekintést az érdeklődők április 21-én.

(Forrás: Budapest Bábszínház)

süti beállítások módosítása