„Intellektuális utazás, amely pallérozza az elmét” – Györgyike, drága gyermek Miskolcon

A Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában Keszég László állítja színpadra Szomory Dezső színművét.

A Györgyike, drága gyermek Szomory egyik legjobb, érzelmet, humort és társadalomkritikát ötvöző darabja. Györgyikét, pesti kispolgárok tizennyolc éves lányát feleségül kéri egy gazdag bécsi gyáros, Hübner Félix. Györgyike a szerencsés fordulat előtt színésznőnek készült és egy fiatal művészbe volt szerelmes. Most azonban nem tudja, mit válasszon: a romantikus ábrándokat vagy a gondtalan életet? 

170404_mnsz_gyorgyike_ok.JPGTenki Dalma az előadásban (fotók: Gálos Mihály Samu)

Keszég László elmondta, a századeleji polgári világot ma egyfajta nosztalgiával szemléljük, pedig valójában akkor sem volt más az élet. – Az ilyen átmeneti időszakokban, mint a kiegyezés utáni is volt, a társadalomban jelentős változások zajlanak: vannak, akik a helyzetet kihasználva meggazdagodnak, a többiek viszont lemaradnak, lesüllyednek. Ez a színmű nagyon pontosan ábrázolja azt a folyamatot, hogy hogyan dönt a kispolgár és a nagypolgár éles helyzetben az életéről. Pontosan ugyanúgy forrong a mai társadalom mélyén is valami, mint akkor: ugyanúgy jelennek meg új társadalmi rétegek, és csúsznak le, emelkednek ki, távolodnak el mások – teszi hozzá a rendező.

A szerző kapcsán Keszég László megjegyzi, Szomorynál saját szecessziós nyelvezet születik, amely minden egyes pillanatában pontosan megkomponált. – Aprólékosan megépített, rendkívül sűrű mondataiban az igazság legmélyebb rétegeit fedezhetjük fel. Azért érdemes a XX. század eleji darabokra odafigyelni, mert pallérozzák az elmét. Egy ilyen intellektuális utazás segít abban, hogy érdekesebben, színesebben tudjuk élni a saját éltünket.

Györgyike három felvonás alatt naiv lányból megkeseredett társasági nagyasszonnyá válik. A címszerepet alakító Tenki Dalma szerint Györgyikében ott él a vágy, hogy ő álljon középpontban, hiszen színésznőnek készül, a családja pénz utáni vágya miatt pedig benne is megvan a hajlam, hogy a gazdagságot válassza a szerelem helyett. – Azt hiszem, két út áll Györgyike előtt az előadás végén: Vagy a gyereke tölti ki majd a napjait és benne találja meg a boldogságot – amiben én kételkedem – vagy, és ez a valószínűbb, luxusfeleségként éli a mindennapjait, akit nem érdekel a világ, csak ő maga – mondja a színésznő. 

170404_mnsz_gyorgyike_80_resize.JPGGyörgyike, drága gyermek

Úgy érzem, sok ponton tudok azonosulni Györgyike gondolkodásával. A szüleivel való kapcsolata visszaidézi az én fiatalkoromat is: nagyon makacs, dacos gyerek voltam én is, borzasztóan nehéz lehetett velem – meséli nevetve. Bár a szép ruhák és cipők engem se hagynak hidegen, mégsem motivált soha a gazdagság utáni vágy. Azt hiszem, én inkább a szerelmet és a színészi pályát választanám, ha Györgyike helyében lennék – teszi hozzá Tenki Dalma.

Az előadás főbb szerepeiben Gáspár Tibor, Nádasi Erika, Szatmári György, Szirbik Bernadett és Prohászka Fanni látható. Dramaturgja: Ari-Nagy Barbara.

A Györgyike, drága gyermeket ma este mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház, ezt követően április 7-én, 11-én és 26-án látható a Kamaraszínházban.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása