Talpuk alatt – Néptánccal nevelni

A táncszínházi nevelési előadás a hagyomány és az innováció kérdéskörét járja és táncolja körül a résztvevőkkel együtt. 

A Horda2 és az Igaz történet alapján című előadásokkal megkezdett táncszínházi nevelési előadássorozat harmadik darabjaként a Nemzeti Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Duna Táncműhely együttműködésében különleges táncszínházi nevelési előadás jött létre Talpuk alatt címmel, melyben – az előző előadásokkal ellentétben – ezúttal a néptánc játssza a főszerepet.  

kava_1.jpgBori Viktor és Patonay Anita az előadásban (fotók: Dusa Gábor)

Két világ, két világfelfogás ütközésének lehetünk szemtanúi a Kanadában élő magyar család történetén keresztül: a néptáncról és a hagyományról (a hagyomány megőrzéséről, továbbörökítéséről) való két ellentétes gondolkodás csap össze a történetben. 

Egy Torontó közeli kisváros Közösségi Házában augusztus 20-án rendezvényt szerveznek a helyi magyaroknak az államalapítás és az új kenyér ünnepén. Erre az alkalomra a kanadai Rezeda Dance Company új műsorral készül. Tamás, a csoport vezetője nehéz helyzetben van, mert több táncos is el akarja hagyni az együttest. Ebben az időszakban érkezik Magyarországról Bálint, az ifjú koreográfus, táncpedagógus. Tamás, a csoport vezetője nagy örömmel fogadja, ám a kezdeti örömök után egyre több a konfliktus, mivel Bálintnak egészen más elképzelései vannak az új előadással kapcsolatban…  

kava2.jpgTalpuk alatt

Az alkotók a hagyomány és innováció témakörét szeretnék megvizsgálni; a két fogalom feszültségéről egymás mellett / egymás nélkül / egymással örök harcban levéséről szeretnének közösen gondolkodni a fiatalokkal.  A néptánc itt médium, segít a központi kérdés minél érzékletesebb, árnyaltabb, több érzékszervet bekapcsoló vizsgálatához, az identitás kérdéskörének körbejárásához. 

Az alkotók célja, hogy a néptánc és a komplex színházi nevelési előadások formanyelvének ötvözésével lehetőséget adjanak a középiskolásoknak arra, hogy gondolataikat, érzelmeiket és testüket a felkínált problémakör közös értelmezésen és cselekvésen keresztüli vizsgálatának szentelhessék, fejlesszék aktív értelmi és érzelmi kifejezőkészségüket. 

Az előadás során felvetett és körbejárt téma/problémák: Hagyomány és innováció / mit jelent ma magyarnak lenni? Az előadás írója és dramaturgja Romankovics Edit, díszlet- és jelmeztervezője Kiss Gabriella. Szereplői többek között Bori Viktor, Patonay Anita, Kálócz László, Kolumbán Norbert és Kanozsai Ákos. A színházi nevelési konzultáns: Takács Gábor.  

kava3.jpgPatonay Anita beszélget az előadás néző / résztvevőivel

A Talpuk alatt premierje március végén volt, legközelebb május 2-án és 3-án látható a MU Színházban lévő Káva Műhelyben. Az előadásra középiskolai osztályok jelentkezését várják a szervezők.

(Forrás: Káva Kulturális Műhely)

süti beállítások módosítása