Egy új színház fészkelte be magát a bulinegyed kellős közepébe

Habár a Tesla Teátrum hivatalosan 2017-ben nyitotta meg kapuit, az érdemi bemutatkozás és premierek sora 2018-ban kezdődött. 

A 2016/2017-es színházi idény végén nyílt meg a Tesla Teátrum a volt Elektrotechnikai Múzeum Kazinczy utcai épületében. Az új, budapesti előadóhely indulását hosszas előkészítés előzte meg, ugyanis már 2014 nyarán beköltözött az utcába a Tesla Budapest Kulturális Központ. A színházi tér ekkor még csak a volt trafóház egy üres termében működött, ahol ugyan kisebb, szobaszínházi előadások már működtek. 

 appassionata.jpg        Appassionata (forrás: Tesla Teátrum)

Az intézmény vezetője Vas-Zoltán Iván, aki korábban a győri Kisfaludy Színház színésze, később dramaturgja, rendezője volt, majd 1982-től a Pécsi Nemzeti Színházban dolgozott rendezőként, itt 1988-tól 1990-ig főrendező is volt. Ezután alapította a Rátkay Márton Színházi Műhelyt.

Egy olyan időszakban, amikor inkább bezárnak színházakat, sem minthogy újakat nyitnának, meg kell becsülni az olyan alkotóműhelyeket, mint amilyen a Tesla Teátrum is lehet” – mondta el Vas-Zoltán Iván a Tesla Teátrum átadásakor. 

Az Elektrotechnikai Múzeum egykori épületének legfelső szintjén kialakított színház repertoárjában szerepel Örkény István  Pisti a vérzivatarban és Debbie Horsfield  Vörös ördögök tragikomédiái, két Csehov két egyfelvonásosa a Csehov… Csehov..!, valamint a Valamit valamiért - Ki ölte meg Marilyn Monroe-t és a Rohonc. 

pisti.jpgPisti a vérzivatarban

A játékrend összeállításában nem voltak műfaji határok, a rendező elsősorban értékes, minőségi drámákat szeretne színpadra vinni a Teslában, amivel minél szélesebb közönségréteget szeretne megszólítani.

A repertoárba olyan darabok is bekerültek, mint a színház első előadása Háy Gyula  Appassionata című drámája, melyet korábban egyetlenegyszer mutattak be. A történet az 1956 utáni kommunista időket mutatja be, egy disszidált világhírű magyar zongoraművésznő hazatérésén keresztül, aki a forradalomban való részvétel miatt börtönbe vetett költő férjét akarja kiszabadítani. Az új hatalom viszont azért cserébe méri a szabadságot, ha a hősök feladják morális és művészi elveiket, és hajlandók együttműködni a nemzetközileg elutasított új magyar kormánnyal.

Az elsőnek bemutatott előadás jól mutatja a színház főbb célkitűzéseit: az izgalmas, kevéssé ismert kultikus színdarabokat egyrészről olyan színészek adták elő, mint Tímár Éva, Király Attila, Márton András, mellettük azonban feltűntek a Rátkay Márton Színházi Műhely fiatal tanítványai is. 

medve6.jpgMedve

Következő bemutatójuk Debbie Horsfield: Vörös ördögök című darabja, amely nem a kommunizmusról, hanem a londoni focimánia mögötti társadalmi és szociális konfliktusokról szól négy fiatal lány életén keresztül. „Az egész generációjukat fojtogató reménytelenség hajszolja bele őket az egyetlen közös, mindent pótolni látszó, az együvé tartozás felemelő érzését ígérő futball-mániába. Hamar kiderül, hogy a foci valami helyett van: kinek a családot, kinek a közösségi élményeket, kinek az értelmes célokat, de legfőképpen az igazi öröm és boldogság megszerzését pótolja, amire saját élethelyzeteikben egyáltalán nem látnak esélyt” – olvasható az előadás színlapján.

Az előadás a fiatalok nyelvén szól, nyersen és könnyedén, játékosan, súlyos és szigorú tartalma ellenére is sok humorral, nevetéssel. Az erős érzelmeket hordozó és felszabadító játék egyszerre szórakoztat és szembesít” – ígérik az alkotók. A produkció májusban kerül a teátrum műsorába. 

(Forrás: Tesla Teátrum)

Kapcsolódó cikkek

Új színház nyílik a budapesti Belvárosban Tesla Teátrum néven
Marilyn Monroe, Csehov és ’56-os dráma a Tesla Teátrumban

süti beállítások módosítása