Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten

Szabadság és szabadosság, a múlt tisztázása és tisztázhatatlansága, igazság és hamisság – drámaként, musicalként és vígjátékként szervírozva.

Woyzeck / Nemzeti Színház / r: ifj. Vidnyánszky Attila / április 11. 20 óra

Ifj. Vidnyánszky Attila a fiatal alkotótársaiból összeálló Sztalker Csoporttal már több színházban rendezett sajátos dinamikájú, különös előadásokat. Ezúttal Büchner befejezetlen drámáját állítják színpadra a Nemzeti Színházban egy kisemberről, akit a körülötte lévő társadalmi rendszer és saját közvetlen környezete barátnője meggyilkolásáig sodor. És aki nem tud ellenállni ennek a sodrásnak. 

szinhaz_fuggony2_1.jpg                                Illuszráció

Hogy megértsük, mi van. Hogy érzékeljük Woyzecket saját magunkban, hogy milyen kicsik vagyunk a világban” – mondta a darabválasztás okairól a rendező. A főbb szerepekben Nagy Márk, Barta Ágnes, Fehér Tibor, Szabó Sebestyén és Böröndi Bence látható. A jelmezek Vecsei Kinga, a díszlet Peter Sparrow munkája, a darab fordítója és az előadás dramaturgja: Vecsei H. Miklós.

A Woyzeck a premiert követően április 12-én, 23-án, 27-én és 28-án látható a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében.

Rendezői változat / MU Színház / r: Znajkay Zsófia / április 12. 20 óra

Znajkay Zsófia fiatal drámaíróként tavaly vált ismertté, amikor az Ölében én című darabja megkapta a legjobb színpadi drámának járó díjat a kritikusoktól. A Rendezői változat a második drámája, amelyet ebben az esetben ő maga állít színpadra. Írásai egészen különös módon elválaszthatatlanok a szerző személyiségétől.

A rendezői változat a rendező eredeti elképzelése, amelyet a producerek elvettek tőle. Igazából az a fura, hogy létezik nem rendezői változat. A dráma pedig arról szól, hogy többféle változatban képzelhető el az élet. A főszereplő lány például kétféle változatban jelenik meg: egyikben lúzer, másikban winner, a kérdés pedig az, hogy melyik változata a rendezői változat” – nyilatkozta korábban a darabról. 

stafeta_iii_portrek_domolky_daniel_web_znajkay.jpg        Znajkay Zsófia (fotó: Dömölky Dániel)

Az előadásban Kurta Niké, Hajduk Károly és Laboda Kornél szerepel. A jelmezterveket Horváth Jenny készítette, a látványvilágot Szakács Ferenc jegyzi. A Rendezői változat a bemutatót követően április 13-án szerepel a MU Színház műsorán.

A játék vége / Katona József Színház, Kecskemét / r: Rusznyák Gábor / április 13. 19 óra

Rusznyák Gábor hosszú időre letette alkotói névjegyét, amikor miskolci rendezése, a Kivilágos kivirradtig tavaly teljes joggal megkapta a kritikusoktól az évad legjobb előadásának járó díjat. Simon Gray drámája, A játék vége egy családi életkép. Összegyűlnek a gyerekek a szülői házban, ahol már csak az Apa van, és mellette a feleséggé avanzsált házvezetőnő. A valaha megkérdőjelezhetetlen tekintélyű, ma már mozgásra és beszédre képtelen családfő, más lehetősége nem lévén, hallgatja utódai ügyes-bajos dolgait.

A minduntalan szőnyeg alá söpört feszültségek, ellentétek gejzírként törnek elő a három generáció valamennyi képviselőjéből, ahogy az minden valamirevaló családi eseményen lenni szokott. Vajon sikerül-e egyszer s mindenkorra tiszta vizet önteni a pohárba és szembenézni mindazzal, amit az évek során elhallgattunk? Lehet-e tiszta lappal indítani azon a ponton, ahol minden a feje tetején áll? Mi lesz a játék vége? – teszik fel a kérdést az alkotók. 

44_cwp8659.jpgA játék vége (fotó: Walter Péter)

A főbb szerepekben Sirkó László, Csombor Teréz, Pál Attila, Magyar Éva és Ferencz Bálint látható. A jelmezek Hecendorfer Tímea, a díszlet Rusznyák Gábor munkája. Az előadás dramaturgja: Tóth Kata.

Az előadás a bemutatót követően áprilisban ás májusban további nyolc alkalommal látható a kecskeméti Katona József Színházban.

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról / Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg / r: Bal József / április 13. 19 óra

A Déry Tibor kisregényéből írt musicalváltozat hatalmasat szólt 1973-ban és hosszú szériát futott a Vígszínházban. A zenéjét Presser Gábor szerezte, a dalszövegek Adamis Anna munkái, a színpadi szöveget Pós Sándor jegyzi.

Mi a szabadság? Az egyén szabadságának akarása a közösség rovására történik? Megakadályozhatok-e bárkit is a saját szabadságának akarásában, kivívásában? Vajon a szabadság és a szabadosság milyen viszonyban van egymással? – fogalmazza meg a darab kérdéseit a rendező. hozzáfűzve – Azért támad fel újra és újra ez a mű. mert a kérdésekre adott válaszok élet-igenlőek. Bizakodóak. Energiától duzzadóan mutatják, hogy egymást követő generációk definiálják magukat e kérdések mentén.   

Az előadás főbb szerepeiben Kovács Olga, Lőrincz Nikolett, Gál Szabolcs, Szakály aurél és Magyar Cecília látható. A koreográfia Gergye Krisztián munkája. Az előadás a premiert követően április 14-én, 16-án, 19-én, 20-án és 23-án látható Zalaegerszegen.  

Valódi hamisítvány / Orlai Produkciós Iroda / helyszín: Belvárosi Színház / r: Valló Péter / április 13. 19 óra

Stephen Sachs amerikai szerző vígjátéka valódi jutalomjáték Hernádi Judit és Kern András számára. A darab egy különc, szabadszájú és harsány nő, valamint egy kifogástalan modorú, művelt és meglehetősen cinikus férfi komikusan emberi játszmáiról szól. A két színész korábban már játszott együtt az Orlai Produkció Hitted volna? című előadásában, a Belvárosi Színházban. 

orlai_valodi_hamisitvany_olvasoproba1_penzes_kristof.jpgKern András és Hernádi Judit az előadás olvasópróbáján (fotó: Pénzes Kristóf)

Az előadás díszletét a rendező, Valló Péter tervezte, a művészeti vezető Zöldi Gergely. A darabot Kovács Krisztina fordításában játsszák. A bemutatót követően április 14-én, 27-én, valamint május 17-én, 25-én és 30-án is látható az előadás a Belvárosi Színházban.

Kapcsolódó cikkek

„Próbálunk hatással lenni a hullámokra, amik dobálnak bennünket” (Woyzeck)
Színikritikusok Díja - A budapesti Katona volt a legjobb tavaly
Hernádi Judit és Kern András jutalomjátéka a Belvárosi Színházban (Valódi hamisítvány)

süti beállítások módosítása