Művészeti Egyetemek Találkozója Székesfehérváron

Három napon át közel kétszáz művészeti egyetemista lakja be a Vörösmarty Színház épületét.

Április 13. és 15. között első alkalommal rendezi meg a teátrum a Művészeti Egyetemek Találkozóját (MET). 

A MET legfontosabb célkitűzése, hogy lehetőséget biztosítson a különböző művészeti ágakban tanuló fiataloknak a találkozásra, egymás munkáinak megismerésére, közös alkotások létrehozására és hosszú távú szakmai kapcsolatokat kiépítésére, valamint a nagyközönség előtt való bemutatkozásra.  

alhangya.jpgA Színház- és Filmművészeti Egyetem Alhangya előadása (forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem)

A háromnapos rendezvényen valamennyi budapesti művészeti egyetem (Magyar Képzőművészeti Egyetem, Magyar Táncművészeti Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Színház- és Filmművészeti Egyetem) és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói mutatkoznak be előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal, workshopokkal. A fesztivál programjait az egyes egyetemek Hallgatói Önkormányzata szervezi. 

Péntek délutántól vasárnap reggelig huszonhat, az érdeklődők számára is nyilvános eseményre kerül sor. Az SZFE négy előadással érkezik (Bakkhánsnők, Pixel, Alhangya, Kóborlásaink), emellett filmvetítéseket, drámajátékos foglalkozásokat, mozgástréningeket és Pink Mojos koncertet is tartanak. Az MTE táncbeavató foglalkozásán résztvevők megismerhetik a balett, a moderntánc és a néptánc évfolyamokat és rövid ízelítőt kapnak a gyakorlatok, a próbák és az előadások világából, az LFZE növendékei egy kvartettel lépnek fel, a MOME, a PTE és az MKE hallgatói közös kiállításon mutatkoznak be és különböző workshopokat szerveznek.  

met_5_of_31.JPGBagó Bertalan, a Vörösmarty Színház művészeti vezetője a rendezvény sajtótájékoztatóján (fotó: Bornyi Márton)

Az egyetemisták mellett a programban a MOME néhány tanárával (Szirtes János, Magyarósi Éva) lesz beszélgetés, de fellép Wéber Kristóf, a Vera H Quintet és a Bekvart zenekar is, illetve külön pályaválasztási tanácsadóval várják a középiskolásokat.

Mindezek mellett számos olyan zártkörű rendezvény lesz, aminek kifejezetten az a célja, hogy az egyes intézmények hallgatói együtt, közös dolgozzanak, és közelebbi munkakapcsolatba kerüljenek egymással. Április 13-án és 14-én a hat egyetem különböző szakos hallgatói csoportokban dolgoznak egy-egy témán; ki kamerával a kezében, ki a hangját, testét vagy különféle tárgyakat használva. Ezen munka eredményét április 15-én, vasárnap délután 3 órakor a Nagyszínpadon mutatják be a közönségnek. Ezekkel és egyéb-, szintén általuk előadott produkciókkal  bepillantást nyerhetnek a nézők egy izgalmas összművészeti munkafolyamatba. 

Brájer Éva, Székesfehérvár Megyei Jogú Város önkormányzatának alpolgármestere elmondta, hogy a városvezetés egy díjat is alapított, az úgynevezett Pelikán-díjat, ami egy éven keresztül havi 100 000 Ft-os juttatást jelent a hallgatók és a színház vezetőiből összeállt szakmai grémium által kiválasztott, teljesítménye alapján a legjobbnak ítélt művésznövendéknek. 

A teljes program itt található.

(Forrás: Vörösmarty Színház)

süti beállítások módosítása