Abszurd Tartuffe érkezik a Jurányiba

Áprilisban a fővárosi nézők előtt is bemutatkozik a szegedi REÖK sajátos látványvilágú előadása.

 A Parti Nagy Lajos Moliére-átiratából született abszurd vígjátékot a Jurányi Házban játssza az alkotócsapat. A produkció mindennapi hazugságainkról és a képmutatásról szól. 

a69i2744.jpgFotók forrása: Szegedi Szabadtéri Játékok

A klasszikus történetből egy abszurd komédia született a szegedi szecessziós palota pinceszínpadán. Az előadás mégsem akar másnak látszani, mint amit Moliére megírt, vagyis alapvetően a képmutatásról, mindennapi hazugságainkról szól. Arról beszél, hogy képtelenség hazugságok nélkül élni – csak kicsit másképp.  

Herczeg T. Tamás rendezésében a címszereplőt és az idős Pernelle-nét Balog József játssza, aki a független színházi előadásokat műsorra tűző Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál művészeti vezetője és az idei POSZT válogatójának, Regős Jánosnak volt a választott segítője. A hiszékeny Orgont Kancsár József alakítja, szép feleségét, Elmirát pedig Csorba Kata játssza. Damis szerepében Barnák Lászlót, Mariane-ként Göblyös Sárát, Cléante-ként Kosztolányi Józsefet láthatják. A szabadszájú Dorine jelmezét Farkas Andrea ölti magára. A Tartuffe különleges atmoszféráját, elrajzolt karaktereit Papp Janó díszlete és jelmezei teremtik meg.  

a69i2660.jpgBalog József és Kancsár József

A Tartuffe-produkciók általában azt domborítják ki, hogy az álszent címszereplő mindenkin átgázolva eléri a céljait. A mi előadásunkban nem pontosan ez a lényeg - mondja Balog József. - Manapság ugyanis sok ilyen ember vesz körül minket, és ők nagyon is valóságosak. Sokkal fontosabb ebben a verzióban az egyébként jóravaló Orgon Tartuffe-fel való találkozása. Orgon ugyanis nem tudja mit cselekszik, nem tudja, hogy a jó szándékát valami gonoszságra akarják használni. A gonoszok nevében látszólagos jót cselekedni ugyanis sokkal veszélyesebb és gyakoribb, mint az eredendő rossz szándék.

Az előadás április 16-án, este 7 órai kezdéssel látható a Jurányiban. 

(Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok)

süti beállítások módosítása