Megkezdődött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

A Nemzeti Színház fesztiválján 14 ország 27 produkcióját láthatja a közönség április végéig.

Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója, a MITEM művészeti vezetője elmondta, hogy a MITEM-et öt évvel ezelőtt olyannak képzelték el, mint amilyen az idei lesz. A fesztiválon mindenféle színházi nyelv, megszólalási mód jelen van szerte a világból. A klasszikustól az avantgárdig látható produkció, Indiából és arab országokból is érkezik előadás.

nemzeti_toldy.jpgNemzeti Színház (fotó: Toldy Miklós)

Valerij Fokin, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház igazgatója, a fesztivál nyitóelőadásának, a Svejk.Visszatérés című darabnak a rendezője úgy vélte: manapság, amikor a világ, úgy tűnik, kezd megőrülni, talán a színház az utolsó lehetőség arra, hogy megőrizzük a békét, valamifajta józanságot. Együtt hidakat építünk, míg a politikusok felégetik a hidakat – mondta.

Az április 29-ig tartó MITEM-en a Nemzeti Színház három színpadán a teátrum saját produkciói mellett orosz, ukrán, olasz, tunéziai, észt, német, szlovén, indiai, horvát, belga, libanoni, valamint Szerbiából és Romániából érkező határon túli magyar előadásokat láthat a közönség.

A MITEM-en látható lesz számos előadás a kortárs színház nagy mestereinek rendezései közül. Valerij Fokin rendezése mellett a litván Eimuntas Nekrosius és Rimas Tuminas, valamint az orosz Andrej Mogucsij és Viktor Rizsakov előadásai is szerepelnek a programban.

svejk_54.jpgSvejk.Visszatérés (forrás: MITEM)

Hangsúlyos az idei MITEM-en a német színház jelenléte. A Berliner Ensemble A kaukázusi krétakör és A bádogdob című előadása is szerepel a programban.

A fesztivál első hetében a keddi nyitóelőadás után szerdán újra látható a Svejk.Visszatérés című előadás, csütörtökön pedig Georg Büchner  Woyzeck című darabjával, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésével, a budapesti Nemzeti Színház új produkciójával folytatódik a találkozó.

Pénteken a moszkvai Vahtangov Színház Rimas Tuminas rendezésével, Szophoklész tragédiájával, az Oidipusz királlyal mutatkozik be a fesztiválon, emellett pénteken és szombaton is látható a Nemzeti Színház III. Richárd című előadása. Szombaton este egy ukrán produkció, Jaroszlav Fedorisin rendezésében Csehov Cseresznyéskert című darabja látható ingyenes szabadtéri előadásként. 

oidipusz_vahtangov_mitem_0003.jpgOidipusz király (fotó: Valeriy Miasnikov)

A szombati és a vasárnapi programban is szerepel a Berliner Ensemble-tól a színházat alapító Bertolt Brecht  A kaukázusi krétakör című műve Michael Thalheimer rendezésében.

Az előadások mellett szakmai programokat, találkozókat, kerekasztal-beszélgetéseket, kiállításokat is rendeznek a fesztiválon. A MITEM záróelőadása április 29-én az Ivanov lesz Eimuntas Nekrosius rendezésében, a horvát nemzeti színház előadásában.

A fesztivál eddigi öt évében összesen 24 ország 128 előadása szerepelt a programban.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

A MITEM súlypontja továbbra is Kelethez van közelebb
A párbeszéd jegyében - A Berliner Ensemble a MITEM-en (Interjú)
„Próbálunk hatással lenni a hullámokra, amik dobálnak bennünket” - Interjú ifj. Vidnyánszky Attilával

süti beállítások módosítása