Vecsei H. Miklós közösségi olvasás akciója beindult

Az első POKET könyvautomatát, ahol szinte előállítási költségen lehet könyveket vásárolni, már át is adták a Madách téren. Interjú a Fidelión az ötletgazdával.

Osváth Gábor producer, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós színészek három évvel ezelőtt azzal a céllal alapították meg a POKET projektért is felelős Sztalker Csoportot, hogy a mostani fiatalokból később ne egy szétszakadt, hanem „egy egymásra figyelő, egymás igazságát megérteni tudó generáció legyen”. Ennek egyik első lépése a POKET zsebkönyvsorozat, amely az olvasás mellett a „csendekről és az elmélyülésekről is szól” – mondta az MTI-nek Vecsei H. Miklós

vecsei_foto_domolky_daniel.jpg           Vecsei H. Miklós (fotó: Dömölky Dániel)

Három éve találtam ki. Nem kedvelem az okostelefonokat, viszont nagyon szeretek emberekkel lenni, beszélgetni, játszani. Minél mélyebb valami – nem feltétlenül komolyságban –, minél jobban elmélyedünk egymásban, annál jobban szeretem. Azt gondolom, hogy a telefon ezt hátráltatja. Nincsenek csendek, sok a felületes, felszínes dolog, az olyan kommunikáció, ami nem fontos, nem lényegi. Ugyanakkor sok ember szeret olvasni, csak nincsen nála könyv” – mesélte a Fideliónak adott interjúban a fiatal színész.

Ez nagyjából 10 százalékban az olvasás népszerűsítése, de 90 százalékban egy olyan fiatalos, városi, értékalapú közösség létrehozásának az első lépcsője, amelynek tagjai, ha látják a 4-6- oson, hogy a másik zsebéből kilóg egy színes könyv, akkor tudják, hogy nagyjából hasonlóan gondolkoznak, vagy van valami közös gondolati mag. Nekem ez lenne a fontos, mert szerintem rengeteg embernek lenne erre igénye. Most egy kicsit el van szürkülve a város. Sokan vannak egyedül. Ülök, és a telefonom által behatárolt félkör lakója vagyok. Ez nem nagyon nyílik ki” – fűzi hozzá.

Az első öt cím, amellyel elindultak: Szerb Antal: Utas és holdvilág, Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója és Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái. Ezek mellett Esterházy Péter műveiből készített Dés László egy válogatást. 

olv.jpg

Minden könyv mellett áll egy nagykövet, akinek az adott könyv az egyik kedvence, jól tud róla beszélni. Amikor megjelenik a kiadvány, akkor pedig a saját közösségi média-felületein ő hirdeti, és a beharangozó videó is vele készül majd” – mondta el Vecsei H. Miklós.

Hét automatával indulnak: a Keleti pályaudvarnál, a Stadionoknál, a Széll Kálmán téren, a Déli és Nyugati pályaudvarnál, a Móricz Zsigmond körtérnél és a Madách téren. Ez utóbbit tegnap át is adták.

Ezek mellett lesz egy mozgó is, egy mikrobusz hátuljában, ami az összes fesztiválon és sok rendezvényen megjelenik majd. A könyvautomatán keresztüli terjesztés lehetővé teszi, hogy szinte előállítási költségen lehessen majd hozzájutni a kötetekhez. Ezzel a járművel Vecsei H. Miklós és Grecsó Krisztián író nyáron körútra indul, hogy az ország különböző fesztiváljain, ősztől pedig a legkisebb falvakban is népszerűsítse a kezdeményezést, az olvasás és a közösségépítés fontosságát.

Nagyjából háromhavonta bővül majd a kínálat, mindig öt új címmel” – mondta el az ötletgazda.

(Forrás: Fidelio, MTI)

Kapcsolódó cikkek

„Próbálunk hatással lenni a hullámokra, amik dobálnak bennünket” - Interjú ifj. Vidnyánszky Attilával
Nehéz nem a szakadékba ugrani, ha ki akarunk szállni a mókuskerékből - Interjú Vecsei H. Miklóssal
Írta, rendezte és a főszerepet játssza: Vecsei H. Miklós
„Nem játszhatnám el hitelesen Nemecsek Ernőt, ha most nem szólalnék meg”

süti beállítások módosítása