Békéscsabán is spórolni kell – Kilenc bemutatót terveznek a következő évadra

A központi támogatások csökkenése és a kötelező bérnövekedések miatt Zalaegerszeg után Békéscsabán is kénytelenek csökkenteni a bemutatók számát.

Szente Béla történelmi játéka, a Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából készült Szárnyad árnyékában ősbemutatóként kerül a teátrum műsorára. A színház által kínált gyermekelőadások közül Seregi Zoltán igazgató, rendező kiemelte Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány új feldolgozását, valamint a Rákosi Viktor regényéből Nemlaha György által adaptált Elnémult harangokat, amelyet szintén új átdolgozásban fognak előadni. 

jokai.jpgBékéscsabai Jókai Színház 

Ezek mellett az új évadban Arthur Miller  Pillantás a hídról, Noel Coward  Vidám kísértet, Móricz Zsigmond  Nem élhetek muzsikaszó nélkül című műve, valamint az Alul semmi zenés vígjáték szerepel a felnőtt és ifjúsági színházi bemutatók sorában. A gyermekszínházi bemutatók között tervezik még a Kukac Kata kalandjait és A sHÓwkirálynő zenés mesejátékot.

Az igazgató azt is elmondta, hogy az idei évben a békéscsabai közgyűlésnek jelentősen csökkentenie kellett a város költségvetését, ami hatással volt a színházra is, 55 millió forinttal csökkent a város által adott támogatás. Emellett a kötelező béremelést és a kulturális járulék befizetését sem kompenzálja az állam és az önkormányzat, így több mint 120 millió forinttal kevesebből gazdálkodhatnak a következő évadban.

Hangsúlyozta, hogy a minőségből nem engednek, de a mennyiséget csökkentik, ezért lesz az idei tizenkettőhöz képest csak kilenc bemutató az új évadban. Emellett kevesebb darabot játszanak a Békéscsabai Nyár programsorozaton is.    

Kevesebb vendégművészt tudnak fogadni a spórolás miatt, de a rendezők között a jövő évadban is lesznek meghívott művészek, mint például Csiszár Imre, Kiss József, a Szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetője és Bozsó József; színészek közül pedig Papp Barbara, aki korábban is több darabban játszott a színházban, és az új évadban is visszatér legalább három szerepben.    

Jövőre is repertoáron marad a Monte Cristo grófja, az Egy őrült naplója, A beszélő köntös, a Leszállás Párizsban, az Ősvigasztalás, a Hajnalban, délben, este és a My Fair Lady című darabok.

A színház májusban a Vagina monológok című könyv alapján készült Break the Chain angol nyelvű monodrámával részt vesznek az ukrajnai Melpomenia Tavrii Nemzetközi Színházi Fesztiválon.    

Tervezik, hogy a Tamási Áron műve alapján készült Ősvigasztalást egy erdélyi turnéra viszik, a Gyulai Várszínházban a Micimackót, Tokajban pedig valószínűleg a Monte Cristo grófját játsszák majd a nyáron. Illetve a Szarvasi Vízi Színházba négy darabot is elvisznek.

(Forrás: MTI, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

Évadot hirdettek Zalaegerszegen

süti beállítások módosítása