Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten

Balta a fejbe Shakespeare után szabadon, ha lenne más életünk és két idősödő hölgy, akik magukat NAV ellenőrnek kiadva próbálnak póthajhoz jutni.

Balta a fejbe / Magyar Színház, Budapest / r: Horváth Illés / április 20. 19 óra

Shakespeare csak kicsit vagy éppen nagyon másképp. Itt nem a középkorú Richárd, hanem az éppen felnőttkorba lépő Ricsi határozza el, hogy gazember lesz. Lőrinczy Attila a shakespeare-i figurákat a mi világunkban teremti újjá, Vilmányi Benett színműs hallgató főszereplésével.

Ricsi családjának havi bevétele nettó százmillió. Ebből bőven jut neki életre, kocsira, szórakozásra, bármire. Bár tragikusan korán elvesztette apját, mégis ő a példaképe, hozzá lenne hasonló, mindent megtenne, hogy hű legyen a benne élő mindenre elszánt, győztes apa emlékéhez. Meg is tesz mindent. Az elismeréséért bevállal bármit, és a bármi be is következik. Dominószerűen követik egymást az egyre elfajuló események. Alkohol, kártya, drog, széthulló család, piti svindlerek, erőszak, gyilkosok, szellemek, szerelem, vér. Ricsi pedig elhatározza, hogy gazember lesz. 

szinhaz_fuggony2.jpg                               Illusztráció

Az előadás látványát Pater Sparrow tervezi, az előadás főbb szerepeiben Vilmányi Benett mellett Móga Piroska, Csarnóy Zsuzsa, Kovács Zsolt, Takács Géza és Hámori Ildikó látható.

A Balta a fejbe a bemutatót követően április 21-én és 22-én, valamint május 11-én, 17-én és 24-én látható a Pesti Magyar Színházban.

Second Life avagy Kétéletem / Orlai Produkció / helyszín: Hatszín Teátrum, Budapest / r: Dömötör András / április 21. 19 óra

A népes szerzőcsapat (Benedek Albert, Dömötör András és a szereplők) egy különleges és sokunkban felmerülő helyzettel kezdtek el játszani: mi lett volna belőlünk, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életünkben. Az előadás létrehozói ezen keresztül vallanak önmagukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

3.jpg

A játszótársak: Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Mészáros Máté, Ötvös András és Schruff Milán. A látvány Molnár Anna munkája, dramaturgként Deés Enikő működik közre. Az előadás a bemutatót követően április 23-án, illetve május 16-án és 17-én látható a Hatszín Teátrumban.

Terike&Irén / KV Társulat / helyszín: Mozsár Műhely, Budapest / r: Markó Róbert / április 21. 19:30

Szintén a benne szereplő színészekkel együtt született, noha Markó Róbert tollával lejegyezve Terike és Irén története. A darabot megtörtént eset ihlette: 2016 augusztusában két idősödő hölgy magát NAV ellenőrnek álcázva próbált póthajhoz jutni egy belvárosi fodrászszalonban. Az igaz történeten alapuló darab szövegét Markó Róbert rendező a társulat improvizációi alapján Enyedi Éva dramaturggal együttműködve írta.

Az idén tízéves független társulat művészi koncepcióját a női látás- és gondolkodásmód, női témák fókuszba állítása, tabutémák feldolgozása jellemzi, amelyet általában sajátos női iróniával fűszereznek. A történet az alkotók meglátása szerint egyszerre szövevényes, szürreálisan mulatságos és rendkívül drámai; azt mutatja be, mi vitt rá két tisztességes, javakorabeli nőt 2016-ban, Magyarországon egy látszólag értelmetlen, törvénybe ütköző cselekedetre. Az előadásban Irén egy középiskolai igazgató jobb napokat látott gyermektelen özvegye, Terike pedig jól karbantartott nagymama, aki próbál állást szerezni, hogy anyagilag segítse a családját, és megvalósítsa önmagát. Monológjaik metszően ironikus humorú vallomások valódi magányról és kiszolgáltatottságról. 

terike_s_ir_ntraf_2.jpg      Urbanovits Kriszta és Száger Zsuzsanna a darab korábbi, felolvasószínházi előadásában (fotó: Liptai Krisztina)

A társulat alapítói, akik egyben az előadásban is szerepelnek: Urbanovits Krisztina és Száger Zsuzsanna. Játszótársaik ebben az esetben: Némedi Árpád és Markó-Valentyik Anna.  Az előadást a premiert követően május 23-án és 24-én tűzi műsorra a Mozsár Műhely.

süti beállítások módosítása