Ingyen nézheti meg az előadást, aki horogkeresztet visel

Vitát váltott ki Németországban a konstanzi városi színház Tábori György Mein Kampf című darabjának bemutatójára meghirdetett demonstratív akciója.

A darab bemutatója Hitler születésnapján, április 20-án lesz. Akik vállalják, hogy horogkeresztet viselnek az előadás alatt, azok számára a premierre ingyenes a belépés, a jegyet váltó látogatóknak pedig Dávid-csillagot kell viselniük.

mein-kampf.jpgMein Kampf

Két helyi szervezet, a regionális Német-Izraeli Társaság és a Társaság a Keresztény-Zsidó Együttműködésért nyílt levélben nevezte ízléstelennek a teátrum akcióját, és a darab bojkottjára szólítottak fel.

A tiltakozás nyomán a színház közölte, hogy azok, akik provokációnak érzik a premier napját, más időpontra cserélhetik a jegyüket, a fizető nézők pedig maguk dönthetik el, hogy akarnak-e Dávid-csillagot viselni a nácizmus áldozataival való szolidaritás jeleként.

A horogkereszt viseletéért felajánlott ingyenjeggyel azt akarták demonstrálni, hogy milyen könnyű korrumpálni az embereket – állítja a teátrum.

A színház szerint Tábori drámája Hitler korai éveinek karikatúrája, és arról szól, hogy „nem vagyunk mentesek ideológiáktól, amelyek egy személyiségben összesűrűsödve napjainkban is történelmi horrorrá fajulhatnak”.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása