Alföldi Róbert nem lesz a miniszterelnök kabinetfőnöke Pécsen

Ugyanis a pécsi Zsolnay Színház egyelőre minden indoklás nélkül lemondta az Igenis, miniszterelnök úr! című előadást, amelyben Alföldi alakítja az angol kabinetfőnököt.

A hírt a HVG hozta nyilvánosságra.

Mindez a Zalaegerszegen történtek után sajátos megvilágításba helyezi az amúgy voltaképpen nem szokatlan dolgot: nap mint nap mondanak le előadásokat. Zalaegerszegen azonban úgy alakult, hogy nem csupán az Alföldivel előzetesen meghirdetett nyilvános pódiumbeszélgetést mondták le meglehetősen nyakatekert indoklással, de utána egyetlen nyilvános hely sem akadt, ahol be merték volna vállalni, hogy teret és helyszínt adnak egy ilyen beszélgetésnek. Amelyet ezek után Zalaszentgróton tartottak meg (ahol a polgármester ellenzéki).

igenis_mcs.jpg                           Alföldi Róbert az előadásban (fotók: Mészáros Csaba)

Az Igenis miniszterelnök úr! előadását májusban játszották volna Pécsen, a jegyek értékesítése március végén megkezdődött. Az Átrium elmondása szerint, akik követték a jegyértékesítés alakulását, a férőhelyek kétharmadára már most elkeltek a belépők. Az Átrium azt is elmondta a HVG-nek, hogy a korábbi email-kommunikációt követően a lemondásról csupán egy szűkszavú hivatalos levelet kaptak, amelyben nem indokolták a visszalépést.  

A zalaegerszegi történések mögött vélhetően Alföldi Róbert vállaltan kormánykritikus személye állt, amelyről a választások előtt úgy gondolhatták, nem szabadna neki teret adni Zalaegerszegen. A színész-rendező ráadásul a választások után nyílt Facebook bejegyzésben ismét élesen kritizálta az ország vezetését. Többek között azt írva: „a Fidesz és személyesen a miniszterelnök a legszörnyűbb és legsötétebb történelmi időket idézve próbálja félelemre és gyűlöletre tanítani és kényszeríteni a honfitársaimat”. Az előadást ezután egy nappal mondta vissza a Zsolnay Színház.

igenis_mcs_2.jpgAlföldi Róbert személye mellett elképzelhető, hogy a darab tartalma is politikailag kényes lehet azok számára, akik nem pontosan ismerik. Az egyik HVG-nek nyilatkozó színházi ember elmondta, hogy a darabot több helyre szívesen meghívták volna, azonban a címe miatt ezt nem merték megtenni. Miközben az előadás egy könnyed társadalmi komédia, amelynek legfeljebb néhány, az eredeti angolban is szereplő mondata van, amelyek nálunk különösen betalálnak. Illetve egy-két, hazai politikus szájából ismerős szófordulat eredet megjelölés nélkül.

Pécsen az Átrium több darabja vendégszerepelt már, Az Őrült Nők Ketrece kétszer is, de voltak ott a Vaknyugat című előadásukkal, és az 1-2-3-mal is, melyek szintén Alföldihez kötődnek. Az előbbit Alföldi rendezte, a másik két darabban pedig szerepel.

A Zsolnay Színházat is megkerestük a történtekkel kapcsolatban, amint reagálnak, megjelentetjük a válaszukat.

Török Ákos

(Forrás: HVG, Szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása