Vasvonó – Ősbemutató Dragomán György írásai alapján

Két ember a színpadon és egy történet: színész és zenész, szöveg és zene váltják, kísérik, befejezik egymás elkezdett mondatát.

Április 25-én, szerdán, este 8 órai kezdettel mutatják be a Dragomán György írásai alapján színpadra állított Vasvonó című előadást. A premier különleges helyszínen, a Dinu Lipatti Filharmónia előadótermében lesz. Alkotói és főszereplői Frumen Gergő színművész és Székely Alpár, a filharmónia szimfonikus zenekarának tagja. Az előadás bevételének egy részét – a szerző kérésére – az alkotók az Igazgyöngy Alapítvány számára ajánlják fel. 

5_1.jpgFrumen Gergő és Székely Alpár (forrás: Harag György Társulat)

Az előadás alapjául szolgáló Dragomán novellapárnak (Vasvonó, Menedék) már önmagában is olyan lüktetése van, mintha hangszerre írta volna. A színművész és a hegedűművész arra tesznek kísérletet, hogy a szöveg és a zene fúzióján át meséljék el a hegedűművésznek szánt fiú történetét. 

A szerzővel való levelezés során kaptam meg a novellapár eddig kiadatlan, második darabját, a Menedéket, amivel teljessé válhatott az előadás szövege. Azt már az elején tudtam, hogy ezt a történetet színpadon nem lehet csak szavakkal elmondani. A zenének ugyanolyan súllyal kell jelen lennie, mint a kimondott szónak, hiszen a szöveg lüketésében és a zenészcsaládból származó főszereplő fiú minden örömében és fájdalmában ott izzik valahol a muzsika.

Székely Alpárral egy izgalmas keresésen vagyunk túl: az előadásban sokszor két hangon szólal meg ugyanaz az alak, a színész és a zene hangján. Ezért is lett az előadás alcíme: Monodráma két szereplőre és egy hegedűre. Elmesélünk egy történetet. A közönségnek és egymásnak. A bemutató helyszínének kiválasztása is ennek az utazásnak egy mérföldköve, szimbolikus jelentőségű a főszereplő történetének szempontjából, és egy lehetséges találkozópont a színház és a komolyzene szerelmesei számára”- mondja az előadás szerkesztő-rendezője, Frumen Gergő, a Harag György Társulat színésze.

21.jpgFrumen Gergő és Székely Alpár

Egy részlet a darabból: „Hajnalban, amikor kiráz az ágyból, Apám azt mondja, hogy tudja, hogy fáradt vagyok, tudja, hogy alig állok már a lábamon, de nincs mit csinálni, muszáj gyakorolni, minden percet, minden pillanatot ki kell használni, mert nincsen már sok időm: egy hónap nem sok, és itt lesz a tizenharmadik születésnapom, és akkor el fog jönni a Fekete Hegedűs, hogy levizsgáztasson, úgyhogy addig egyfolytában gyakorolni kell, addig, amikor nem alszunk, akkor gyakorlunk, muszáj, mert nem akarja, hogy én is úgy járjak, ahogy ő járt”.

(Forrás: Harag György Társulat)

süti beállítások módosítása