A Gólem Színház premierrel zárja az évadot

Megkezdődött a Gólem Színház Jaj, Istenem bemutatójának a próbaidőszaka, amelynek főszerepeit Gryllus Dorka és Kálid Artúr játssza.

A nemrégiben elhunyt szerző, Anat Gov hazájában, Izraelben igen népszerű szerző volt, Magyarországon azonban csak mostanában kezdik felfedezni. Az írónő Jaj, Istenem című darabja élesen és abszurd humorral megtűzdelve reagál az emberiség legfontosabb kérdéseire. Van-e Isten? Ha van, akkor mi a baj vele? Lehet-e depressziós? Lehet-e kegyetlen és igazságtalan? És mit szól ahhoz, ahogy élünk? 

olvasopr1.jpgKálid Artúr és Gryllus Dorka az olvasópróbán (fotó: Hajmási Péter)

A Gólem Színház műhelyében ezúttal olyan előadás születik, mely kevéssé a hitre, sokkal inkább az arra adott reakciókra fókuszál. Létezhet-e Isten abban a világban, amit az emberiség az utóbbi időben kialakított? Jelenlegi társadalmunk olyannyira megosztott, és oly sok hibát elkövet, oly sok az értelmetlen (nek tűnő) szenvedés, hogy nehezen hihetjük, valaki fogja a kezünket. És mi köze van mindehhez Jóbnak?

Vajon alkalmazható-e a pszichoanalízis egy kozmikus entitásra? Van-e Istennek hatalma? Lehet- e egyáltalán ábrázolni Istent anélkül, hogy mindenkit vérig sértenénk? Meddig tart mire az európai embernek nem egy hosszú, ősszakállú, fekete kalapos aggastyán vagy a Holokauszt jut eszébe a zsidó szó hallatán?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések hangzottak el a Jaj, Istenem olvasópróbáján. Hogy ki mit lát benne? A rendező, Borgula András egy karakterdrámát a reményről. A színészek, Gryllus Dorka és Kálid Artúr egy érdekes filozófiai eszmecserét.

Az előadás május 31-én és június 1-én látható a Hatszín Teátrumban. 

(Forrás: Gólem Színház)

Kapcsolódó cikkek

„Sokan gondolják, hogy zsidók játszanak benne zsidóknak, zsidóul beszélve”
„A színház halála a politikai korrektség” – Interjú Borgula Andrással
Borgula András: „A zsidó színház nem szentségtörés“

süti beállítások módosítása