Stílgyak – Játék az életért

Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor előadása Raymond Queneau variáció burleszkjét Stílgyak címmel egy háborús közegbe helyezi. 

Háború. A háború sosem változik. Az emberek csak számadatok, ahol a parancsokat mindig végre kell hajtani. De az ember sajátossága, hogy a leglehetetlenebb helyzetekben is képes meglátni a boldogságot, az élni akarást, a humort. Történetünk játszódhatna bármelyik háborúban.  

816_4475.jpgJászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor (forrás: Másik Produkció)

Két fiatalember életük utolsó perceiben különös hazárdjátékba kezd. Megpróbálják szórakoztatni a fegyverüket éppen rájuk szegező ellenséges katonákat. Tudják, hogy addig van esélyük, amíg kellőképpen szórakoztatóak, ezért egy általuk kitalált rövid történetet játszanak el számtalanféleképpen, miközben saját megismerkedésük története is kirajzolódik. 

Egy fiatalember felszáll a zsúfolásig megtelt autóbuszra, pofátlanul leül egy megüresedett helyre, majd leszáll a buszról a Római téren, a Szent Lázár pályaudvar előtt, ahol egy barátjával találkozik, aki azt mondja neki: van egy folt az ingeden... A történet egyszerű… már amennyiben egyszerűnek számíthat egy olyan szituáció, amelyben a szereplők olyan szélsőséges helyzetben találják magukat, amelyben ez a történetet, ennek elmesélése, életmentő lehet számukra. Sikerül-e nekik, nem válnak-e teljesen a kor áldozataivá, az a nézőn múlik. 

Raymond Queneau 1947-ben írta eredeti művét, amely egy rövid banális történet 99 variációja, amely azóta számos színházi előadást élt meg nagy sikerrel szerte a világban.  

816_4703.jpgJászberényi Gábor, Gulyás Hermann Sándor

A Másik Produkció, amely létrehozta az előadást 2017 szeptembere óta működik. Azzal a szándékkal jött létre, hogy a magyar kultúra területein innovatív, kísérletező, korunkra közvetlenül reagáló érvényes alkotásokat hozzon létre. Alkotói a színház, a film,a zene, a képzőművészet, a vizuális művészetek különféle képviselői. Előadásaik közül az Egy perccel tovább című a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztiválon fődíjat nyert, Kövek című előadásuk kapcsán pedig az RS9 OFF 2017 Fesztiválon a legjobb színész különdíját megosztva Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor kapta.

A Stílgyakot április 28-án, este 7 órakor mutatják be az Aranytízben (1051 Budapest, Arany János u. 10.), majd ezt követően május 22-én látható az előadás ugyanott. 

(Forrás: Másik Produkció)

süti beállítások módosítása