Az én testem az én házam

Mészöly Andrea koreográfiájában egy fogyatékkal élő alkotó is részt vesz, az előadás azonban nem a „fogyatékosságról” szól, hanem a különböző adottságú testről.

Az én házam című darab furcsa, izgalmas, újszerű mozgásokat láttat Bakó Tamás, Bruckner Csaba és Kövesdi László interpretációjában. 

_foto_meszaros_csaba.jpgAz én házam (fotó: Mészáros Csaba)

„2011-óta tagja vagyok az Artman Egyesületnek, ami olyan vegyes képességű kortárs mozgásszínházi alkotó közösség, ahol sérült és ép előadóművészek egyenrangú partnerekként kapcsolódnak különböző projektekben, illetve színtereken. Ez olyan előadás, aminek az egyedisége az, hogy a téma feldolgozásába olyan előadót is bevon, aki valamiért más, mint mi „épek”; úgy egyenértékű, hogy más alapokkal született, másképpen éli az életét.

Bruckner Csaba, akivel már a második előadásomban dolgozom együtt, mozgáskorlátozott ember, akinek a kommunikációja is jelentősen akadályozott. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy beemelek valakit egy előadásba. Mindenki saját jogán van jelen, azért, mert neki az valamiért fontos. Például hogy alkosson, kifejezze az érzelmeit, hogy figyelmet kapjon. Bruckner Csabának nem idegen a színpadi jelenlét, a színészi játék.

Az előadásban a három férfi szereplő három irányból közelít a témához. Egyikük Bakó Tamás kortárs táncos, aki széles skálán képes otthonosan érezni magát a testében, tehát az ő házában sok különböző színű szoba van. A másik Bruckner Csaba, aki mozgáskorlátozott, akinek nagyon egyedi otthona van, különös határokkal, speciális kódokkal. A harmadik pedig Kövesdi László, aki színészként helyzetekből, történetekből formálja meg ezt a testet, és teszi lakhatóvá vagy éppen lakhatatlanná. Ha férfiak és nők lennének a színpadon, az már szerepeket szülne” – mondta el az előadásról egy interjúban Mészöly Andrea koreográfus. 

Mészöly Andrea már 2011-ben is készített egy olyan táncelőadást Beszélj rólam! címmel, amelyben szerepelt két mozgáskorlátozott előadó is. Akkor a korlátoltság, a korlátozottság, a fogyatékosság társadalmi befogadása állt figyelmének középpontjában.

Az én házam május 7-én, este 7 órától látható a Trafóban.

(Forrás: Trafó)

süti beállítások módosítása