Kerényi Miklós Gábor perel

Az Operettszínház volt igazgatója és művészeti vezetője munkaügyi és polgári perrel is fenyeget.

Az Operettszínház vezetése Kerényi Miklós Gábort még tavaly novemberben mentette fel a munkavégzés alól, amikor személyével kapcsolatban szexuális zaklatás és hatalommal való visszaélés vádja merült fel. Kerényi Miklós Gábor nem tagadta, hogy sajátos pedagógiai módszerekkel is élt, közötte felnőtt emberek vállfával történő elfenekelésével, de a szexuális zaklatás és kényszerítés vádját visszautasította

kerenyi_24_hu.jpgKerényi Miklós Gábor (forrás: 24.hu)

Kerényi Miklós Gábor maga kérte a nyugdíjazását, az Operettszínház pedig a felmentés után belső vizsgálatot indított. A vizsgálat terhelő tanúk hiányában nem tárt fel szexuális zaklatással vagy hatalommal való visszaéléssel kapcsolatos tényeket. Kerényi Miklós Gábor továbbra is kapta a fizetését, az előzetes tervek szerint idén júliusi nyugdíjazásáig, de ténylegesen már nem dolgozott az Operettszínházban.

Ebben azt követően történt változás, amikor a volt művészeti vezető több helyen nyilatkozatokat adott, amelyekben szangvinikus, esetenként mások számára akár bántó következményekkel járó alaptermészetének elismerése mellett a felmentése általa vélelmezett okaként az Operettszínházban folyó belső hatalmi harcokat nevezte meg. Az Operettszínház ezt követően döntött Kerényi Miklós Gábor munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetéséről. „Kerényi Miklós Gábornak 2018. április 13-án rendkívüli felmentéssel megszűnt a munkaviszonya, mivel a magatartásával megszegte a Munka Törvénykönyve 8. Paragrafus 1-4. bekezdését, azaz olyan magatartást tanúsított, amely alkalmas a munkáltató jó hírnevének, jogos gazdasági érdekeinek veszélyeztetésére" – nyilatkozta ezzel kapcsolatban az Operettszínházat képviselő ügyvéd.

A történetben a következő hullámot az vetette, amikor Kerényinek a tudomására jutott, hogy az Operettszínház vezetése nem fogja játszani a következő évben az általa színpadra állított Rómeó és Júliát. Akkor FB posztjában azt írta, hogy „az utolsó csepp véréig küzdeni fog az előadásért”. Noha még hivatalosan nem jelentették be a Budapesti Operettszínház következő évadát, úgy tűnik, hogy ezt a „küzdelmet” Kerényi elvesztette: kiszivárgott információk szerint valóban nem kerül műsorra a következő évadban a Rómeó és Júlia

kerenyi_1.jpg                          Kerényi Miklós Gábor (Margitay Klári / Life.hu)

Kerényi Miklós Gábor munkaviszonyának megszüntetésével együtt az Operettszínház személyhez fűződő jogaik, jó hírnevük és becsületük megsértése miatt polgári peres eljárást is indított ellene. Kerényi tegnapi FB posztjában arról ír, hogy ezt a perigényt a Törvényszék visszautasította, amiről ő érintettként hivatalos értesítést kapott. Az intézmény jogi képviselője azonban arról tájékoztatott minket, hogy csupán egy adminisztratív kiegészítést kértek tőlük: „A 2018. január 1-jén hatályba lépett új polgári perrendtartás korábban ismeretlen, szigorú szabályai miatt a keresethez csatolt mellékleteket ki kellett egészítenünk, ez azonban csak egy adminisztratív, a beadvány érdemi részét nem befolyásoló, ám kötelező lépés. Kerényi erről kaphatott értesítést. Az ügy érdemi tárgyalásához szükséges iratokat benyújtottuk a Törvényszéknek. A per folyamatban van”.

Kerényi ugyanebben a FB bejegyzésben az általa jogtalannak tartott elbocsájtása miatt munkaügyi pert helyezett kilátásba, és polgári pert is tervez indítani.

(Forrás: FB, Szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása